VREAK en WIJ brengen ‘Tot de duivel het schip keert’ over de (on)macht van vrouwen

In december brengt Theater VREAK het toneelstuk ‘Tot de duivel het schip keert‘ in het Fakkeltheater in Antwerpen. Het stuk is een nauwe samenwerking met WIJ.

“VREAK wilde al langer opnieuw een toneelstuk maken met een lesbische insteek”, vertelt voorzitter en regisseur Wim Morbée aan Be Out. “WIJ wees ons op het boek ‘Tot de duivel het schip keert’ van Nathalie Briessinck.”

Dat boek is nu een toneelstuk geworden.

Vrouwen aan de macht?

‘Tot de duivel het schip keert’ speelt zich af in Antwerpen einde 19de, begin 20ste eeuw. De Belle Epoque. Vijf vrouwen uit het welstellende redersmilieu staan anders in het leven. Sommigen ontwikkelen gevoelens voor elkaar, maar kunnen of willen dit niet benoemen. Ze missen ook wel hiervoor woordenschat.

Maar hebben ze hun leven zelf in de hand? Mannen hebben het nog flink voor het zeggen. Die mannen zijn de duivel.

Toen en nu

“Niet alleen is het een mooi verhaal, het is ook een mooie samenwerking”, vertelt Morbée. Op dinsdag 11 december organiseren WIJ en VREAK een debat over de situatie van vrouwen toen en nu? “Is het nu veel beter? Dat is de vraag.”

Morbée is ook heel trots op de samenwerking met de auteur van het boek, Nathalie Briessinck. “Samen hebben we het boek bewerkt tot een toneelstuk. Die samenwerking heeft erg veel positieve energie gegeven aan de productie.”

Hij geeft toe dat het soms moeilijk is om vrouwen die (ook) van vrouwen houden te vinden die zich kunnen en willen engageren voor zo’n toneelstuk. Nu lukt het alvast wel.

Kledij

Tijdens de Antwerp Pride-parade op 11 augustus paradeerden WIJ en VREAK in époque-outfits. Die vielen op. “Er is extra aandacht besteedt aan juiste kostumering, met dank aan Erna Siebens.”

‘Tot de duivel het schip keert’

Op 7, 8, 13, 14, 15 en 16 december in de Zwarte Zaal van het Fakketheater in Antwerpen. Info en tickets.

Vrouw in belle-époquetenue (Dennis De Roover)
Vrouw in belle-époquetenue (Dennis De Roover)

 

Beeld: Dennis De Roover

2 gedachten over “VREAK en WIJ brengen ‘Tot de duivel het schip keert’ over de (on)macht van vrouwen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: