Onbegrip en afwijzing voor uitspraken Theo Francken over mannelijkheid en vrouwelijkheid

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemde zondag in een Facebook-statusupdate de aandacht voor gender-non-conformisme disproportioneel. Al snel kwamen er afwijzende reacties op deze uitspraak.

“Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?”, schreeft Francken zondag. Het bericht is meermaals aangepast en nadien verwijderd.

Oorspronkelijk stond er dit.

Hoort N-VA wel nog op de pride?

Politici hebben hun verbazing en afkeuring laten blijken. Het bericht is dan wel verwijderd, het is wel opgemerkt geweest en er zijn screenshots gemaakt.

“Ik ben echt geschokt over die post van gisteren, maar jammer genoeg niet verbaasd”, reageert PVDA-politicus Ben Van Duppen. “Het past in het discours dat N-VA altijd heeft: je moet je aanpassen aan één vakje aanpassen aan hun normen, anders ben je niet welkom en hoor je er voor hen niet bij in de maatschappij. Tot nu toe speelden ze dit vooral uit tegen moslima’s die voor hen hun hoofddoek niet mogen dragen, nu blijkt dat het ook opgaat voor mannen die zich niet mannelijk genoeg gedragen.”

“Laat ingaan tegen het heteronormatieve nu net de kern zijn van de strijd die al jaren gevoerd wordt hun deelname aan de pride enerzijds en hun visie op de maatschappij anderzijds botsten”, stelt Van Duppen vast.

N-VA nam deel aan de Belgian Pride in Brussel en aan Antwerp Pride in Antwerpen. In Brussel kwam het tot actie tegen N-VA. In Antwerpen niet.

“Hypocriet”

Mister Gay Belgium 2017 Jaimie Deblieck komt in oktober op voor Groen in Roeselare. Op Facebook haalt hij zwaar uit naar Francken en de N-VA. “Een aantal weken geleden zag ik jullie partij het nog uitbrullen hoe hard jullie strijden voor gelijke rechten op het feest der diversiteit in de stad van uw baas. Wel, ik hoop voor u dat ik u nooit nog de hypocriet ga zien uithangen op een Pride. Want u bent op dat vlak een schande voor uw partij.”

Trending

Op Twitter is ‘Theo Francken’ alvast trending. Onbegrip en afwijzing is er de teneur.

 

Beeld: Tumisu, Pixabay

2 gedachten over “Onbegrip en afwijzing voor uitspraken Theo Francken over mannelijkheid en vrouwelijkheid

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: