Politiek reageert op Theo Francken: vrijheid, werk aan de winkel, coming-out en stilzwijgen

“Iemands seksuele identiteit is een individuele vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft. Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit”, reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) op de statusupdate van collega en partijgenoot Theo Francken.

Francken stoort zich aan de “disproportionele aandacht” die gender-non-conformisme krijgt. Hij struikelde over een bericht over ‘vrouwenlingerie’ voor mannen.

Partijvoorzitter Bart De Wever wijst erop dat ook Francken vrije meningsuiting heeft maar benadrukt dat het geen partijstandpunt betreft. “Wij als partij willen geen enkele belemmering stellen aan de seksuele identiteit van elke persoon. Daarin is iedereen volkomen vrij”, verklaart hij tegenover VRTNWS.

Geen excuses

Excuses komen er niet, hoewel çavaria daarom had gevraagd. “Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt”, aldus De Wever. “Er zijn gewone mannen en er zijn ongewone mannen, maar dat heeft met seksuele identiteit absoluut niets te maken”, besluit de voorzitter.

“Elke macho heeft recht op zijn persoonlijke mening, maar de partij draagt gelijke kansen voor holebi’s hoog in het vaandel”, reageert dan weer Jelle Engelbosch, N-VA-lid van de commissie-Gelijke Kansen.

Op Twitter blijft Engelbosch trouwer aan de partijdiscipline. “Elke macho heeft recht op zijn persoonlijke mening, zelfs @FranckenTheo . Ons partijverhaal vertelt gelukkig al jaren het tegendeel. #vrijheid #gelijkheid”

Moet dat nu echt?

Fons Duchateau, N-VA-schepen voor Diversiteit in Antwerpen, is best scherp voor Francken. Maar hij haalt ook uit naar de politieke recuperatie door links. “Het mag duidelijk zijn dat hij, net zoals het partijstandpunt, van mening is dat iedereen mag aantrekken wat hij wilt. Het is een boodschap die sommigen maar niet willen lezen, maar het is wel de essentie. Was het de meest fijnzinnige zet van Francken. Absoluut niet? Het is een macho uitlating die je niet de wereld moet insturen als regeringslid. Maar wordt het vandaag door verzameld links misbruikt om de N-VA te beschuldigen van homofobie? Absoluut wel. En dat is intriest en absurd. Als het op homorechten aankomt, heeft de N-VA van niemand lessen te leren. Wel integendeel.”

Andere partijen

Voor Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) komt de aap tenminste uit de mouw. “Voortaan nadenken vooraleer iets te posten.Het voordeel is echter wel, dat we perfect weten hoe de staatssecretaris naar bepaalde mensen kijkt.”

“Zolang discriminatie en pestgedrag bestaan, zal de gaypride een politiek statement blijven”, tweet Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Jinnih Beels, die voor sp.a de lijst trekt in Antwerpen: “Liever een geëpileerde man dan een ongelikte beer.”

“Pas je niet in een van hun hokjes, dan hoor je hier niet thuis voor hen”, stelt Ben Van Duppen van Mix, de LGBT-werkgroep van de PVDA. ““In plaats van op te leggen hoe je jezelf moet kleden, gedragen en voelen, moeten we werken aan een klimaat waar je jezelf kan zijn en dat begint vaak op school.” Een pleidooi voor Gay-Straight Alliances (GSA).

Bij Open VLD-ers Gwendolyn Rutten, Philippe De Backer en Alexander De Croo blijft het stil.

Strategie

Politicoloog prof. dr. Dave Sinardet is niet verbaasd. “Dank aan Theo Francken om mijn stelling te illustreren dat het pro-LGBTQ standpunt van N-VA nog steeds niet door iedereen binnen de partij even sterk gedragen wordt. Dat standpunt is dan ook deels strategisch ingegeven door de positionering van N-VA in het islam- en migratiedebat”, zegt hij op Facebook.

 

Dit bericht is in de loop van maandag geüpdatet met de reacties van Dave Sinardet en Fons Duchateau.

 

Beeld: Ymkaaaaaa, Pixabay
Bron: VRTNWS, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: