Bisschop Johan Bonny over holebi kinderen: “De paus zegt: je hebt dat kind, het blijft je kind”

De paus wilde homoseksualiteit niet bestempelen als psychische aandoening. Dat verklaarde een woordvoerder van de Heilige Stoel na de commotie rond de uitspraken van paus Franciscus. Bisschop Johan Bonny verdedigt de paus.

Franciscus kreeg de vraag wat ouders horen te doen wanneer hun kind holebi blijkt te zijn. “Op de eerste plek zou ik de ouders zeggen te bidden, hun kind niet te veroordelen, hun zoon of dochter te proberen begrijpen en hun de nodige ruimte te geven”, antwoordde de paus.

“Zijn de homoseksuele neigingen van een kind al op erg jonge leeftijd duidelijk, dan kan er nog heel wat gedaan worden in de psychiatrie. Het is een ander verhaal wanneer die neigingen zich pas manifesteren rond het twintigste levensjaar.”

Zwijgen is echter fout. “Een zoon of dochter met homoseksuele neigingen negeren is een kapitale fout.”

Psychiatrie

Het woord psychiatrie schoot in het verkeerde keelgat. Ziet de pontifex maximus homoseksualiteit als een ziekte? Het woord is samenstelling van het Griekse psychè (ziel) en iatros (arts).

Het woord is alvast uit de officiële notulen van het gesprek gehaald.

Johan Bonny

In ‘Terzake‘ op Canvas verdedigde bisschop van Antwerpen Johan Bonny de paus. “De teneur is: je hebt dat, het blijft je kind”, geeft de bisschop context. De paus wil vermijden dat ouders hun kinderen hierom verstoten.

“En, zegt hij, als je het echt niet begrijpt, (…) dan kunnen die ouders spreken met een psycholoog of een psychiater”, zegt Bonny nog. Hij benadrukt dat ouders die een psycholoog opzoeken, een goede stap zetten. “Die zal je helpen te verstaan wat er leeft in je kind. ‘Calm down, dit is geen ramp’.”

 

Beeld: UpperHutt, Unsplash
Bron: PinkNews.co.uk, Terzake

%d bloggers liken dit: