Politicoloog Dave Sinardet: “We vergeten soms dat er ook nog conservatievere stemmen zijn in de samenleving”

Theo Francken (N-VA), sexy lingerie en genderexpressie deden heel wat (digitale) inkt vloeien. Prof. dr. Dave Sinardet gaf op Radio 1 enige duiding.

Volgens politicoloog Sinardet was de beruchte Facebook-statusupdate van Theo Francken geen uitgekiemde communicatiestrategie, zoals zijn ophefmakende tweets en berichten over asiel en migratie wel kunnen zijn. Francken paste de ‘lingerie-post’ maar liefst elf keer aan.

Is de N-VA homo en/of transfoob?

“Het partijstandpunt over LGBTQ is duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat iedereen binnen de N-VA het daarmee eens is”, zegt Sinardet in ‘De wereld vandaag‘ op Radio 1. N-VA uit zich als pro-LGBTQ en neemt al jaren deel aan prides. Het heeft ook al verschillende LGBTQ-vriendelijke initiatieven gesteund of zelf in gang gezet

“Ik denk niet dat de mening van Francken breed gedragen wordt binnen de partij, al zal een deel van de mandatarissen en de achterban hiermee wel stilzwijgend instemmen”, denkt Sinardet.

De N-VA is immers ontstaan uit de rechterzijde van de Volksunie, een strekking die niet op de barricaden ging staan voor holebi’s en transgenders.

Diversiteit

Francken is “geen kleine garnaal”, zegt Sinardet. Vandaar de commotie, en vandaar dat partijvoorzitter Bart De Wever benadrukt dat het goudhaantje hier geen partijstandpunt uitte.

Maar het toont dus aan dat er ook diversiteit is wat betreft (politiek) gedachtegoed.

“Ik vind het eerder goed dat dit naar boven komt. Het lijkt dat er binnen de maatschappij een consensus bestaat over deze thema’s, maar daardoor vergeten we soms dat er ook nog conservatievere stemmen zijn in de samenleving, ook bij politici. De strijd is nog niet gestreden.”

Voorvechters

Het duurde tot na de middag, maandag, vooraleer roze N-VA-ers Piet De Bruyn en Lorin Parys reageerden. Een netelige kwestie. Wat wat doe je met zo’n “ongelikte beer” (de woorden van opposant Jinnih Beels)?

Tegen de avond was misschien N-VA-schepen Fons Duchateau, die zich in Antwerpen volop inzet voor LGBT-zichtbaarheid, misschien nog het scherpst.

“Het mag duidelijk zijn dat hij, net zoals het partijstandpunt, van mening is dat iedereen mag aantrekken wat hij wilt. Het is een boodschap die sommigen maar niet willen lezen, maar het is wel de essentie. Was het de meest fijnzinnige zet van Francken. Absoluut niet? Het is een macho uitlating die je niet de wereld moet insturen als regeringslid.”

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: VRTNWS, eigen verslaggeving

2 gedachten over “Politicoloog Dave Sinardet: “We vergeten soms dat er ook nog conservatievere stemmen zijn in de samenleving”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: