Referenda pro en contra homohuwelijk in Taiwan

Als antwoord op een petitie om het huwelijk in Taiwan zeker niet open te stellen voor holebikoppels, startten LGBT-activisten een petitie om net wél het huwelijk open te stellen.

In mei 2017 oordeelde de Grote Raad van Opperrechters dat het huwelijk moet opengesteld worden voor holebikoppels. De Grote Raad, feitelijk het Hooggerechtshof in Taiwan, gaf de regering twee jaar tijd om dit te regelen. Maar dat is nog niet gebeurd.

De Alliantie voor de Volgende Generatie is tegen het homohuwelijk gekant en lanceerde een petitie. De Alliantie verzamelde meer dan 600.000 handtekeningen om een referendum te eisen. De Kiesraad buigt zich hierover. Mogelijk komt het referendum er op 24 november, gelijklopend met gemeenteraadsverkiezingen.

Tegenzet

LGBT-activisten bleven niet stilzitten. Strijd voor Geluk verzamelde eveneens meer dan 600.000 handtekeningen, voor een referendum dat het huwelijk net wél moeten openstellen.

Het alternatief, een samenlevingscontract, is discriminerend, vindt Strijd.

Andere referenda

De Alliantie voor de Volgende Generatie heeft twee andere bijna-referenda lopen. Eentje moet het huwelijk definiëren als verbintenis tussen één man en één vrouw. De ander moet les over holebiseksualiteit verbieden.

Strijd voert campagne om bij deze drie holebifobe referenda “neen” te stemmen.

Taiwan?

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op sociale media. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

Een gedachte over “Referenda pro en contra homohuwelijk in Taiwan

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: