Programma L-day 2018 op zaterdag 13 oktober in Leuven

Op zaterdag 13 oktober vindt de L-day plaats, een ‘ontmoet, ontdek, geniet’-dag voor lesbiennes, biseksuele vrouwen en alle vrouwen die (ook) van vrouwen houden. Afspraak in het Wagehuys in Leuven. Opgelet: voor sommige activiteiten is reserveren aangeraden.

Eerst is er de L-Pride. “Omdat de L-day dit jaar in het teken van zichtbaarheid staat, willen we ook zichtbaar aanwezig zijn in de stad. Daarom organiseren we een feestelijke optocht, een heuse L-Pride”, klinkt het. Er wordt om 11 uur afgesproken aan het Martelarenplein. Dat is het grote plein voor het station Leuven. Famba zorgt voor muziek.

Logo L-Pride (L-day Belgium)
Logo L-Pride (L-day Belgium)

Doorlopend

Met de L-Bar en het L-Café worden van vanaf 12 uur je dorst laven. De Bar bevindt zich in Vleugel F, het Café in de Foyer.

Wie voor het eerst naar L-day komt een een intakegesprek kan gebruiken, kan naar het Onthaalcafé tussen 13 en 14 uur in L-Café.

In het L-Café is er ook een Bi-Café. “L-Day is er voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden, voor lesbische en biseksuele vrouwen. Toch is dat al te vaak nog niet vanzelfsprekend genoeg. Heb je behoefte aan een kleine coming-out als bi, of een coming-in in een organisatie voor biseksuele personen? Op de L-Day vind je daar de gelegenheid toe.”

Tussen 12 en 17.30 uur is er ook de standenmarkt van allerlei organisaties die werken rond L-thema’s. In de Kapel Romaanse Poort.

Een originele, doorlopende activiteit is ‘Vagina’s kleuren‘. “1975. In volle feministische revolutie ontwerpt Tee Corinne een kleurboek met twintig verschillende vagina’s, gebaseerd op de lichamen van haar vriendinnen. ‘The Cunt Colouring Book‘ is onmiddellijk een hit. Vandaag vieren we onze vrouwelijkheid in goede feministische traditie.”

Regenboogambassadeurs

In Vlaanderen wonen er naar schatting 200.000 holebi- en transgender ouderen. Zij blijven vaak onzichtbaar in hun thuisomgeving of in de ouderen-zorg.

De workshop ‘Regenboogambassadeurs‘, van 13.30 tot 15.30 uur, vertrekt van enkele korte verhalen over een jonge dementerende vrouw, een transgender en een homoman. Daarna worden de resultaten voorgesteld van een onderzoek bij oudere holebi’s en transgenders over seksualiteit en seksuele expressie in woonzorg-centra. Tot slot is er een korte voorstelling van de nieuwe vereniging Regenboogambassadeurs voor holebi- en transgender ouderen. Natuurlijk is er ruimte voor een gesprek met de deelnemers.

De sprekers zijn:

  • Dr. Lieslot Mahieu, werkzaam bij OCMW Tienen en expert in LGBT-zijn in rusthuizen.
  • Rien Van Meensel is professionele verhalenvertelster. Zij vertelt uit haar leugenpaleis drie aaneensluitende verhalen die een werkelijkheid tot leven brengen.
  • Maggy Doumen is initiatiefneemster van de Regenboogambassadeurs en zet al jaren haar schouders mee onder de L-Day.

Speeddate

Tussen 14 en 17 uur is eer een speeddatesessie. Er zijn 16 plaatsen dus reserveren is aangeraden.

Refugees’ stories

De workshop ‘Vluchtelingen getuigen‘ is in het Engels. Van 16 tot 17 uur.

Actief!

Er zijn ook actieve workshops. &of! organiseert ‘L³ (Levende Lesbische Levensweg)‘ op het binnenplein of bij slecht weer in de Babbelarij. Van 13.30 uur tot 15 uur.

De ‘Stadswandeling: op stap met een begijn‘ wordt twee keer georganiseerd. Om 13.30 uur en om 15.30 uur vertrekt de wandeling op het binnenplein. De wandeling duurt twee uur.

De workshop zelfverdediging start om 13.15 uur in de Danszaal. De initiaties tai chi om 15 uur en om 16.30 uur in de Danszaal.

Muziek

Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels brachten als Americana duo Billy & Bloomfish recent de cd ‘Happy Incomplete‘ uit. Ze bijten in het Wagehuys de spits af met een uurtje integere songs. Om 12.30 uur.

De meesten kennen Anke Hintjens als de activiste die het holebihuwelijk in België mee uit de grond stampte. Op de L-Day brengt ze een lichtvoetig programma, samen met haar partner in crime Bernard Van Lent, als Duwoh. Om 14.15 uur.

Chris Mazarese. “We kennen haar als woordvoerder van het Holebihuis Vlaams-Brabant en eerder op de dag kan je bij haar je licht opsteken over hoe je een kind kan opvoeden zonder die verstikkende gendernormen. Op het podium brengt ze een programma van eigen nummers én eigenzinnige bewerkingen van de blijvers in de kleinkunst. Samen met Geert Hanssens, gitarist en liedjesschrijver, vormt ze Cherchez la femme.” Om 18 uur.

Denken en doen

L-day voorziet ook enkele workshops over L-zijn in het dagelijks leven. ‘Genderbewust opvoeden‘ om 13.30 uur in de Agustinessenzaal bespreekt Chris Mazarese het thema. Ze is lerarenopleider aan de UCLeuven en woordvoerder voor Holebihuis Vlaams-Brabant. In de lerarenopleiding UCLL werkte ze het thema van genderbewustzijn bij kleuters samen met studenten uit.

HolebiTrans in de media

Postdoctoraal onderzoekers Cecil Meeusen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de KU Leuven en Laura Jacobs van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken de mediaberichtgeving over minderheidsgroepen. Ze bestuderen in detail op welke manier homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen in beeld worden gebracht in het VRT-avondnieuws vanaf 1986. Hoe en in welke hoedanigheid komen lesbische vrouwen ter sprake? Worden ze ook zelf aan het woord gelaten? Wat zijn de verschillen met homoseksuele mannen en transgenders? Welke evoluties zien we? Welke thema’s komen terug? Hoe zichtbaar zijn lesbische en biseksuele vrouwen eigenlijk in de Vlaamse media? En belangrijk: in welke mate heeft deze beeldvorming in de media invloed op de manier waarop onze samenleving denkt over holebi’s? De onderzoekers sluiten af met enkele aanbevelingen voor de toekomst. In aanloop naar het debat over zichtbaarheid later op de dag is dit een onmisbare lezing.

Om 13.30 uur in de Filmzolder.

Voxpop

Met ‘Hoe stelt u het?‘ wil L-day om 15.30 uur in de Babbelarij weten hoe L-vrouwen denken over LGBT-kwesties. “Wat denk jij over visibiliteit van lesbiennes in de media? Zijn aparte verenigingen, café’s en feestje voor lesbiennes nodig of werken ze de aanvaarding van lesbiennes en holebi’s in het algemeen in de maatschappij juist tegen?”

Aan ‘Speakers’ Corner: Alles uit de kast!‘ kunnen deelnemers in maximum 7,5 minuten hun mening verkondigen. Om 16 uur.

Om 15 uur is er de workshop ‘Discriminatie melden‘ met uitleg hoe discriminatiemeldpunten werken.

Jezelf zijn en jezelf worden

L-day voorziet ook creatieve workshops. Zo is er ‘Intuïtief tekenen‘ om 13.30 uur of ‘Vrouw zijn / vrouw worden‘ eveneens om 13.30 uur.

L-Party

De L-Party sluit de dag (en nacht?) af. Vanaf 20 uur in het Musicafé. Kat en Digna zorgen voor de muziek.

Praktisch

De L-day is niet gratis. Er zijn verschillende ticketformules. Eens je je ticket hebt, kan je ook reserveren.

Klik hier om een toegangskaart te kopen.

Klik hier om te reserveren.

 

Beeld: L-day

Een gedachte over “Programma L-day 2018 op zaterdag 13 oktober in Leuven

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: