Frank Mahieu over coming-out veertig jaar geleden: “er werd niet over emoties gesproken”

Productiehuis De Chinezen interviewde Frank Mahieu (67, links op de foto) voor het programma ‘Voor de mannen‘. Ze gingen langs hem thuis, in de Zoo van Antwerpen en in De Roma, waar hij vrijwilliger is. Be Out interviewde hem kort na de opnames.

In ‘Voor de mannen’ willen de programmamakers weten hoe holebipioniers hun coming-out meemaakten.

“Mijn geaardheid is nooit een probleem geweest”, vertelt Frank. Thuis deed hij zijn coming-out niet. “On ne parle pas de la corde dans la maison du pendu“, is een van Franks slagzinnen. Men spreekt niet over de galg in het huis van de gehangene.

Legerdienst

Frank was decennia lang leerkracht geschiedenis, Engels en vooral Frans. Noch op school, noch in De Roma, noch tijdens zijn legerdienst was zijn homoseksualiteit een bron van problemen. 

Frank deed zijn legerdienst van 1 september 1975 tot 30 mei 1976 in België en Duitsland. Het was een leuke tijd. Zijn wapenbroeders waren op de hoogte, bleek jaren later. “Ik kreeg onlangs te horen van een vriend van toen dat mijn zijden pyjama het begaf”, lacht Frank.

Emoties

Frank is geboren in 1951. Tot de jaren zeventig werd er niet gepraat over emoties. “Er wordt niet gebleit, we zijn deftige mensen”, kreeg Frank eens te horen bij een begrafenis.

“Vroeger werden problemen verzwegen”, weet Frank. Dat is misschien niet zo goed, maar nu alles bespreekbaar is, worden zaken tot problemen gemaakt terwijl ze het niet zijn. “Alles wordt uitgespit en tot een probleem gemaakt.”

Albrecht

In 1976 leerde Frank Albrecht kennen, een Duits operazanger, impresario en concertorganisator. Ze ontmoetten elkaar na een voorstelling van de Franse mimespeler Marcel Marceau. Ze kwamen elkaar tegen op de trappen van Opera Vlaanderen.

Albrecht had sigaretten, Frank een aansteker…

Frank bracht Albrecht naar huis met de auto. “Albrecht sprak amper Nederlands toen, maar met deze zin maakte hij het duidelijk: ‘kom volgende week terug, maar blijf heel lang'”, herinnert Frank zich. Het koppel is intussen 42 jaar samen.

Frank ging wel eens uit in de Van Schoonhovenstraat, de hotspot voor homo’s indertijd. Maar echt tof vond hij het er niet. Al was het maar omwille van de “slechte en luide” muziek.

Frank heeft drie jaar alleen gewoond in zijn eerste en enige appartement. Tijdens de strenge winter van 1979, zijn eenvoudige verwarming niet op kon tegen de bijzonder lage temperaturen, was dat het excuus om in te trekken bij zijn vriend Albrecht. De romantiek van ‘La Bohème‘? 

In 1980 kocht Albrecht een huis. “Albrecht was heel nuchter en pragmatisch. ‘Ik kan niets, en jij moet me daarbij helpen’. Het klinkt niet zo romantisch, maar nog meer dan Frank komt Albrecht uit een tijd waarbij emoties tonen not done was.

Albrecht en Frank zijn een hecht koppel. Albrecht blijft weliswaar veel thuis en Frank heeft veel afspraken en activiteiten buitenshuis. Maar ze eten samen en genieten samen van cultuur, concerten, ballet en tentoonstellingen. Zo zijn tentoonstellingen zeldzame, maar erg geliefde momenten die ze samen beleven.

Pride?

De programmamakers vroegen Frank en Albrecht of ze hand in hand lopen. Het antwoord is met veel overtuiging “néén”.

Is hij dan een fan van gayprides? Niet echt, neen. “Het is fantastisch dat zoiets als een pride kan, maar ik zie er niet echt het nut niet van in. Een geïnitieerde snapt wat hij ziet. Waar de bears, de dragqueens en anderen voor staan. Maar anderen kennen die context niet. Ze krijgen de indruk dat homo’s constant met het lichamelijke aspect van hun geaardheid bezig zijn. Om het plat te zeggen: “aan elkaar prutsen”.

Seks en relaties

Frank ontkent niet dat de sexdrive van homo’s wat hoger kan liggen. “Et alors?”, vraagt Frank. Hij herinnert zich een passage uit een Nederlandse reeks over een homoseksuele leerkracht die onder vuur lag bij de directie. “Maar ik vraag toch ook niet wanneer je je vrouw neukt?”, is een passage uit die reeks.

(N.v.d.r.: een Google-search leverde behalve porno geen nuttige resultaten op om te achterhalen welke reeks het betreft.)

“We klappen niet uit bed. Punt. Ik weet ook wel dat er veel gebeurt. En dan?”

Le conformisme de l’anticonformisme

Frank ergert zich wel eens aan het conformisme de l’anticonformisme. Wanneer anders-zijn en anders-doen de norm wordt, wordt dat net conformistisch. “Maar wat zie je? Holebikoppels doen exact hetzelfde als hetero’s. Trouwen, een hond kopen en zichzelf zetten op de lijst voor adoptie. Kan het normatiever?”

“En voor de rest, zijn er nog problemen?”

 

Beeld: Timothy Junes

3 gedachten over “Frank Mahieu over coming-out veertig jaar geleden: “er werd niet over emoties gesproken”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: