Sterdanser Wim Vanlessen neemt afscheid als principal van Ballet Vlaanderen

Principals Aki Saito (43) en Wim Vanlessen (42) verlaten dit seizoen Ballet Vlaanderen, het huis waar ze bijna 25 jaar hun glansrijke carrière hebben uitgebouwd. 

Aki Saito neemt afscheid met de titelrol in ‘Giselle‘ en een galavoorstelling, Wim Vanlessen herneemt als zijn laatste productie Maurice Béjarts ‘Boléro‘ en neemt eveneens tijdens een gala afscheid van het publiek.

“Na 25 jaar het gezicht te zijn geweest als principal dancer bij Ballet Vlaanderen wil ik graag het publiek bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun en het gezelschap voor het jarenlange vertrouwen”, aldus Vanlessen. “Ik kijk er enorm naar uit om mijn kostbare ervaring mee te nemen in de volgende etappe van mijn carrière en nieuwe opportuniteiten aan te grijpen op nationaal en internationaal niveau.”

Naast vele prijzen en erkenningen in het ballet zijn zowel Saito als Vanlessen ook ridder in de Leopoldsorde.

Homovriendelijk ballet

ZiZo interviewde Wim Vanlessen in 2009. Tijdens het interview liet hij uitschijnen dat hij geen járen meer ging dansen. Hij was toen 15 jaar actief bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. “Ik ben nu 34 en kan misschien doordansen tot ik 38 of 40 ben, maar voor hetzelfde geld stopt het ook morgen. Ik sta momenteel op het toppunt van mijn kunnen: ik kan het fysiek prima aan én ik heb de ervaring en maturiteit. Er zijn jonge dansers die al erg goed kunnen dansen, maar dan voel je gewoon dat ze voor sommige rollen maturiteit missen”, zei hij toen.

Hij deed er dus nog tien jaar bij.

Hij beschreef toen hoe homovriendelijk ballet in België was. “Toen ik begon (in 1994, red.), waren er bijna nooit romances tussen mannelijke dansers. De toenmalige directeur Robert Denvers wilde dat ook niet echt: hij wilde echte venten. Voor sommige rollen moet je immers ook echt stoer kunnen zijn. Nu zijn op enkele uitzonderingen na alle mannelijke dansers bij het Ballet van Vlaanderen homo. En dan bloeit er wel eens iets moois onder de collega’s (lacht). Mij is dat nooit overkomen. Ik zie mijn mededansers toch meer als collega’s. We zijn weliswaar close. Er wordt samen gedoucht, we gaan erg lichamelijk met elkaar om, we gaan samen op reis en we kennen elkaar door en door. Maar toch voelt het anders aan.”

“Er zijn dus ook heterodansers, ja (lacht). Maar die zijn dan zo zeker van zichzelf, dat ze geen probleem hebben om hun gevoelens te uiten of mee uit te gaan naar een gaybar. Wel gebeurt het dat een jonge kerel bij ons start als hetero, maar gaandeweg toch homo blijkt te zijn. Dat is trouwens niet verwonderlijk, want op je 17 of 18 jaar ben je er nog niet altijd uit. Ballet is de perfecte omgeving om volledig jezelf te zijn en te ontdekken.”

“Hoewel ballet erg gayfriendly is, is het zeker geen leven voor mietjes. In tegendeel, ballet kan erg macho zijn. Zeker bij galavoorstellingen moeten mannelijke dansers opvallend imponeren en voldoende présence hebben. Ballet kan competitief zijn, je wilt immers opklimmen tot een echte sterdanser.”

Afscheid

Zowel Saito als Vanlessen zullen geëerd worden in een galavoorstelling. Voor Vanlessen is dat zaterdag 2 februari. De ticketverkoop daarvoor start op 22 september.

 

Beeld: @wimvanlessen, Instagram

%d bloggers liken dit: