Sensoa tackelt mythes als “Enkel seks met penetratie is echte seks”

“Iedereen heeft het voor zijn twintigste al eens gedaan”, “Enkel seks met penetratie is echte seks”, “Met hiv kan je geen seks meer hebben”. Nogal wat Vlamingen kampen met misvattingen over seksualiteit. Die staan een positieve beleving van seksualiteit in de weg. Daarom wil Sensoa deze ontkrachten.

In de nieuwe campagne werkt Sensoa samen met heel uiteenlopende media die redactioneel mee helpen de mythes te weerleggen. Advertenties op sociale media verwijzen door naar Seksualiteit.be. Op die website van Sensoa counteren we elke mythe en geven we tips en tricks. Dat gebeurt met een positieve, respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. 

Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Deze campagne van Sensoa gaat verder dan preventie van soa, ongeplande zwangerschap of seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar richt zich op het vierde aspect in de WHO-definitie, namelijk seksuele gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Er bestaan nog heel wat misvattingen over seksualiteit. De campagne heeft als doel te informeren over seksualiteit en inzicht te verschaffen over attitudes door mensen door te verwijzen naar hun website waar elk van de mythes weerlegd wordt.”

Jongeren en homomannen

“Vorig jaar speelden we met de campagne in op mythes die leven bij het ‘algemeen publiek’, hetero en volwassenen. Dit jaar gaan we ruimer en selecteerden we ook een aantal mythes die leven bij jongeren, homomannen en mensen met hiv”, vertelt Sensoa-woordvoerder Boris Cruyssaert.

Concreet gaat het over volgende mythes: 

1: Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt
2: Aan pijn bij het vrijen is niets te doen
3: Enkel seks met penetratie is echte seks
4: Met hiv kan je geen seks meer hebben
5: Jongens zijn de jagers, meisjes de prooi
6: Iedereen heeft het voor zijn 20ste al gedaan 

De mythe onder de mythe 

De mythes impliceren vaak nog andere foute ideeën.

“Neem nu de mythe dat enkel seks met penetratie (geslachtsgemeenschap), écht volwaardige seks is.”, aldus Cruyssaert. “Dit legt niet enkel een impliciete norm op voor de eigen seksualiteitsbeleving (met name je moet penetratie hebben). Het gaat ook voorbij aan de verschillende manieren waarop mensen seks kunnen hebben. Door deze mythe te weerleggen, kunnen we bijvoorbeeld het belang van intimiteit en voorspel benadrukken.”

“We duiden ook dat homomannen niet enkel anale seks hebben en dat lesbiennes niet bij uitstek seks hebben met vibrators en dildo’s. Ook voor ouderen en mensen met een beperking neemt penetratie een minder dominante plaats in. Voor jongeren kan het een tegenwicht bieden voor de genderstereotypen die vaak in porno opduiken: de penetrerende man als actieve partner, de vrouw als passieve ontvanger. Ten slotte geven we aan dat een fijn seksleven ook mogelijk is zonder penetratie, als je bijvoorbeeld pijn ervaart bij penetratie.” 

“De weerlegging van één mythe heeft dus impact op heel diverse denkbeelden bij verschillende groepen.”

Op de website Seksualiteit.be krijgt elk van de mythes een weerlegging. “We sporen mensen aan een reality check te doen. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie en lezen waar de mythe vandaan komt, hoe de vork juist in de steel zit en krijgen er ook nog tips & tricks bij.”

 

Beeld: (c) Sensoa

%d bloggers liken dit: