Bestraft Australië verkoop, bezit en gebruik van poppers?

De Therapeutic Goods Adminstration (TGA) in Australië wil poppers in dezelfde categorie plaatsen als heroïne. Verkoop, bezit en gebruik van poppers zouden dan even strafbaar zijn.

Welke straf voorzien is, varieert van staat tot staat in Australië.

Poppers bestaan uit amylnitriet, butylnitriet, isobutylnitriet, isopropylnitriet, ethylnitriet, methylnitriet, cyclohexylnitriet of mengsels daarvan. De drug heeft een sterk vaatverwijdende werking. Poppers hebben een scherpe, chemische geur die aan chloor doet denken. Poppers worden veel gebruikt als partydrug en als lustverhogend middel. Het ontspant de sluitspier en helpt in die zin bij anale seks. Sommige mensen krijgen er vooral hoofdpijn van. De werking duurt ongeveer een minuut.

Poppers zijn niet onschadelijk. Een studie stelt vast dat al dan niet regelmatige gebruikers meer oogproblemen hebben dan niet-gebruikers.

Homofoob?

Poppers zijn populair bij homo’s en biseksuele mannen. Daarom dat mensen die werken rond mannen die seks hebben mannen (MSM) de voorgestelde maatregel homofoob noemen.

De beslissing is echter nog niet genomen.

In 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk korte tijd poppers strafbaar gemaakt. Het verbod was echter van korte duur

België

Veel producten met vluchtige snuifmiddelen zijn in België vrij te koop, stelt de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). Het bezit en het gebruik ervan zijn dan ook niet verboden. Ook poppers konden tot vóór 1997 vrij worden gekocht, vooral in seksshops. Daar maakte een Koninklijk Besluit uit 1997 echter een eind aan. Amylnitriet en butylnitriet (de stoffen waar het hier eigenlijk om gaat) zijn nu alleen nog bij de apotheker en op voorschrift te krijgen.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: