Lesbische eerste minister Ana Brnabić niet welkom op gaypride Belgrado

Ana Brnabić is niet welkom op Beograd Prajd, de gaypride van Belgrado. Ana Brnabić is nochtans openlijk lesbisch. De prideparade vindt vandaag, zondag, plaats.

Maar Brnabić verklaarde tijdens de pride in 2017 dat LGBT-kwesties geen prioriteit waren. Economie, werk en pensioenen wel.

Pride-organisatoren hekelen haar instelling. Ze betreuren vooral de gemiste kansen.

Oorlog en vrede

Servië is een ‘hard land’ waar de wonden van de burgeroorlog(en) nog niet helemaal genezen zijn en grote littekens achterlaten.

In zo’n context heerst een mentaliteit van ‘niet flauw doen’ en is er voor velen geen ruimte voor ‘zachte’ kwesties. LGBT’s ondervinden er discriminatie, vrees voor geweld en allerlei vooroordelen.

Zeldzame vogels

Er zijn momenteel drie out regeringsleiders actief in functie: Brnabić, Xavier Bettel (DP) in Luxemburg en dr. Leo Varadkar (FG) in Ierland. Vroeger was de linkse Jóhanna Sigurðardóttir premier van IJsland en Elio Di Rupo (PS) premier van België.

Brnabić bevindt zich wel in een unieke situatie. Ze is niet verkozen maar benoemd en ze werkt in een land waar rechten van holebi’s en transgenders niet ver staan.

 

Beeld: Адміністрація Президента України, Wikipedia
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: