Çavaria lanceert educatief materiaal over holebi’s en transgenders voor elke lagere school

Çavaria ontwikkelde in opdracht van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) de werkboekjes ‘Sam‘ en ‘Lily‘ voor het lager onderwijs.

Sam is een jongen die een meisje wil zijn. Lily komt te weten dat haar broer homo is. Het doel van de werkboekjes is om het op een laagdrempelige en leuke manier over holebi’s en transgenders te hebben in de klas. Elke lagere school krijgt een proefexemplaar toegestuurd.

Info en doe-opdrachten

De dagboeken van Sam en Lily zijn de rode draad in de werkboekjes. Ze leiden de lezer doorheen het verhaal en wisselen toegankelijke informatie af met leuke doe-opdrachten. Het verhaal van Sam focust meer op transgenders. Dat van Lily op holebi’s.

“De werkboekjes gaan echter over veel meer dan enkel holebi’s en transgenders”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Leerkrachten kunnen allerhande lessen koppelen aan Sam en Lily. Zo zijn er stukjes over liefde en gevoelens, de puberteit, beroepen, hobby’s, kledij, social media, enzovoort.”

Diversiteit op school

Çavaria vindt het belangrijk dat er in de lagere school aandacht gaat naar holebi’s en transgenders. “Enerzijds is het belangrijk dat onze maatschappij in al zijn diversiteit aan bod komt op school omdat dat de realiteit is waarin kinderen leven. Anderzijds zijn er kinderen die zelf worstelen met vragen over hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit die op deze manier een uitgestoken hand aangereikt krijgen”, legt Borghs uit.

De werkboekjes integreren de info over holebi’s en transgenders in een ruimere educatieve context. ‘Soms moet je de dingen expliciet benoemen en uitleggen, en dat doen we in ‘Sam’ en ‘Lily’ dan ook. Maar het hoeven niet altijd aparte lesjes over holebi’s en transgenders te zijn. Je kan de thema’s ook integreren in een breder verhaal. Bijna iedereen wordt verliefd en we willen allemaal onszelf kunnen zijn”, besluit Borghs.

Gratis downloaden

‘Sam’ en ‘Lily’ kan je gratis downloaden op de schooluitdekast.be, de onderwijswebsite van çavaria en Wel Jong Niet Hetero vol educatief materiaal voor kleuter-, lager en secundair onderwijs. Elke lager school krijgt gratis een exemplaar toegestuurd.

Gedrukte werkboekjes bijbestellen kan via de çavaria shop.

 

Beeld: çavaria

%d bloggers liken dit: