‘Syriëstrijder’ vecht veroordeling aan: “een homo sluit zich niet aan bij ISIS”

In december 2017 kreeg Youssef I., in Mechelen, bij verstek tien jaar cel voor leiderschap in een terroristische organisatie. Hij zou een ‘Syriëstrijder’ van Islamitische Staat (IS of ISIS) zijn. Zijn advocaat ontkent.

“Mijn cliënt is homo en zou zich toch nooit aansluiten bij een organisatie die zijn geaardheid zo afkeurt?”, zegt meester Veerle Vanneuville.

Het gerecht verwijt de man een ‘passeur’ te zijn, iemand die andere strijders naar Syrië hielp.

Hereniging met vriend

De man beweert niet geweten te hebben dat hij onderwerp was van een proces. Hij ontdekte dat hij veroordeeld was toen hij een visum wilde aanvragen om vanuit Marokko naar België te komen. “Mijn cliënt woonde lange tijd legaal in België, de overheid wist waar hij zich bevond, maar zijn visum verliep”, aldus Vanneuville.

“Toen hij in thuisland Marokko een visum tot gezinshereniging aanvroeg – hij wilde immers trouwen met zijn vriend waarmee hij al sinds 2013 een relatie heeft – werd hem dit geweigerd omdat hij internationaal geseind stond en er een aanhoudingsmandaat tegen hem loopt.”

Marokko levert geen onderdanen uit aan ons land voor strafuitvoering, enkel voor berechting.

Niet praktiserend

Volgens zijn advocaat is I. geen praktiserende moslim. “Zijn geloof aanvaardt zijn geaardheid niet. Waarom zou hij zich dan aansluiten bij IS, een groepering die homo’s van flatgebouwen gooit en stenigt? Ik vraag dan ook de vrijspraak voor mijn cliënt.”

Het vonnis volgt op 18 oktober. Het parket nodigt de man uit zelf zijn verhaal te komen doen.

 

Beeld: AJEL, Pixabay
Bron: Belga

2 gedachten over “‘Syriëstrijder’ vecht veroordeling aan: “een homo sluit zich niet aan bij ISIS”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: