Homoseksuele dokter Ranjit Singh doet gooi naar danstrofee op BBC One

Vandaag begint het dansprogramma Strictly Come Dancing op BBC One. In het programma krijgen bekende Britten ballroom en latin dansen aangeleerd van professionele dansers en strijden ze in een afvalreeks om de danstrofee. Ranjit Singh, een openlijk homoseksuele televisiedokter, is één van de kandidaten en maakt kans om te winnen.

Kijkcijferkanon

Strictly Come Dancing is een kijkcijferkanon voor BBC One. Het wordt in primetime live uitgezonden op zaterdagavonden. De dag erop vernemen de kijkers wie weggestemd wordt.

Om een idee te geven: de finaleshow van vorig jaar werd door meer dan 13 miljoen kijkers bekeken, zo’n 20% van de volledige bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Gemiddeld had een aflevering 11 miljoen kijkers.

Dr. Ranjit Singh

Ieder jaar is er wel een openlijk homoseksuele, biseksuele of lesbische kandidaat. Dit jaar is dat Ranjit Singh, een bekende dokter met Indische roots die regelmatig in televisieprogramma’s komt praten over medische onderwerpen en het menselijk lichaam.

Hij was een tijd getrouwd met een vrouw maar scheidde en kwam uit de kast als homo. Toch vallen veel heterovrouwen in zwijm wanneer ze hem op televisie zien. Het moet gezegd: Ranjit Singh is een mooie verschijning. Dit zal de dokter helpen. Het is geweten dat vooral jonge meisjes en vrouwen stemmen voor hun favoriete kandidaat van het programma.

Andere deelnemers

Naast Ranjit Singh doen nog 14 andere bekende Britten mee. De bekendste daarvan bij ons zijn Lee Ryan, bekend als zanger van de boysband Blue. Faye Tozer, bekend als zangeres van de popgroep Steps, zagen we al in tal van videoclips bizarre dansjes opvoeren. Ballroom en latin is toch nog iets anders dan op een concert dansen, bewees onder anderen Anastacia in vorige seizoenen van Strictly. De strijd tussen de muziekgroepen wordt dit jaar compleet met de deelname van Ashley Roberts, voormalig zangeres bij de Pussycat Dolls.

Een andere naam die bij ons wellicht ook nog een belletje doet rinkelen, is Susannah Constantine. Deze tv-persoonlijkheid verwierf samen met Trinny Woodall bekendheid met What Not to Wear, een programma waarin vrouwen een stijlvoller voorkomen kregen aangemeten. Susannah zal nu zelf kritiek te slikken krijgen, op haar dansvermogen. De andere kandidaten zijn in België onbekend.

Concept

Strictly Come Dancing 2018 begint met 15 kandidaten. In elke aflevering brengen de koppels, allemaal bestaande uit een bekende Brit(se) en een professionele danser, een latin of ballroom dans. American smooth, Argentijnse tango, chachacha, charleston, foxtrot, jive, paso doble, quickstep, rumba, salsa, samba, tango, Weense wals en wals zijn de dansen die aan bod komen.

Iedere week stemmen de televisiekijkende Britten voor hun favorieten, goed voor 50% van de totale score. Ook de vakjury geeft punten die tellen voor 50%. De twee paren met de laagste totale score krijgen in de dance off nog eens een kans om hun dans opnieuw te doen en eventueel foutjes recht te zetten. De vakjury bepaalt dan wie er afvalt, alleen gebaseerd op de herhaalde dans. In december, vlak voor Kerstmis, vindt de finale plaats. Daarin kiezen uitsluitend de televisiekijkers wie het seizoen wint.

Gay gehalte

Strictly Come Dancing is een combinatie van strak geproduceerde show met Britse humor en flair.

Het programma heeft een hoog gay gehalte. De jury bestaat uit twee heterovrouwen en twee homomannen. Bruno Tonioli, een Italiaanse danser en choreograaf die werkte met onder anderen Freddie Mercury, Boy George, Elton John en Tina Turner, is het eerste jurylid. Craig Revel Horwood is een theaterster en danser. Hij staat bekend als het grommigste en meest kritische jurylid. Darcey Bussell is een gewezen ballerina die recent door de koningin werd onderscheiden als Dame. Deze drie juryleden staan onder leiding van hoofdjurylid Shirley Ballas, een danskampioene uit de ballroom- en latinwereld. Bij een ex aequo in de dance off beslist zij zelfstandig wie er afvalt.

Dubbele bodems

Voor nog meer camp zorgen de vele verkleedpartijen in het programma, vooral tijdens de Halloweenaflevering. Verder zijn glitters, discobollen en cocktailjurken nooit ver te zoeken.

Omdat de kinderen meekijken, mag er eigenlijk niet gevloekt worden of te openlijk over seks gepraat worden. Maar regelmatig laten de mannelijke juryleden zich volledig gaan met dubbelzinnige complimenten over het kontwerk en de heupbewegingen tijdens de dans, de leidinggevende capaciteiten van de mannen en het feit dat ze zich niet goed konden concentreren op de danstechniek omdat hun gedachten elders waren.

Je kunt Strictly Come Dancing elke zaterdag om 19.15 uur Belgische tijd zien op BBC One.

Foto’s en video’s: BBC

Een gedachte over “Homoseksuele dokter Ranjit Singh doet gooi naar danstrofee op BBC One

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: