Maleisië en Singapore halen homoseks niet meteen uit strafwet

Geïnspireerd door de decriminalisering van homoseks in India heeft de beweging om homoseks uit de strafwet van Singapore te halen, een nieuwe adem gekregen. Maar er zijn kapers op de kust.

In Singapore is er een petitie om Sectie 377A uit de Strafwet te halen. Dat voorziet tot twee jaar cel voor homoseks. Secties 294 en 277A verbieden lesbische seks. Deze strafartikels noemen homoseks(ualiteit) niet bij naam, maar worden wel zo geïnterpreteerd. Deze strafwetten worden zelden uitgevoerd, maar zorgen wel voor censuur, een bron tot chantage en dreigementen.

Behouden

Er zijn petities om 377A af te schaffen, maar er zijn petities om het strafartikel te behouden. Ook de Rooms-Katholieke Kerk, de Vereniging van Moslimgeleerden en -Docenten en minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Kasiviswanathan Shanmugam willen de strafwet behouden.

Singapore is een smeltkroes van culturen, met Europeanen, christenen, moslims, Indiërs, Chinezen… Ze wonen voornamelijk in eigen wijken.

Maleisië

Een combinatie van islamitische wetten en wetten van Britse oorsprong bestraffen homoseks in Maleisië.

Eerste minister Mahathir Mohamad sprak zich uit over de kwestie. “Er zijn zaken in Maleisië die we gewoonweg niet kunnen aanvaarden, zelfs als deze zaken in het Westen gezien worden als Mensenrechten. Een gezin bestaat uit een man, een vrouw en kinderen.”

Singapore en Maleisië leefden een tijdje samen in een federatie. Singapore scheidde zich af in 1965.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Gay Star News

2 gedachten over “Maleisië en Singapore halen homoseks niet meteen uit strafwet

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: