’t Is gebeurd: eerste homohuwelijk bij Britse royals

Lord Ivar Mountbatten (55) is zaterdag getrouwd met James Coyle, een purser of chef de cabine in de luchtvaart.

Na de voltrekking van het huwelijk in het stadhuis volgde een dienst in een privé-kapel van de Mountbattens. Geen ‘hoofdroyal’ was aanwezig.

Lord Ivar Mountbatten is een third cousin once removed, een verre neef dus, van koningin Elizabeth II en een first cousin once removed van haar echtgenoot prins Philip, hertog van Edinburgh. Mountbatten is ook de familienaam van Philip, die bij geboorte prins van Griekenland en Denemarken was.

Lord Ivar is een directe nazaat van koningin Victoria en van Catarina de Grote. Hij is ook ook de peter van Lady Louise Windsor, de dochter van prins Edward, graaf van Wessex. Prins Edward is een zoon van de queen. Lord Ivar was eerder getrouwd met een vrouw en heeft drie kinderen. Zijn ex-vrouw bracht hem naar het altaar.

Lord Ivar Mountbatten is geen lid van het Koninklijk Huis maar maakt wel deel uit van de extended family.

Geen titel voor James

James Coyle is geen lord geworden. Dat is niet voorzien in de wet. In 2013 diende Lord Lucas de ‘Equality (Titles) Bill‘ in om dit recht te trekken, maar het wetsvoorstel is nog niet voorbij de bevoegde commissie geraakt.

 

Beeld: Wikimedia Commons

Een gedachte over “’t Is gebeurd: eerste homohuwelijk bij Britse royals

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: