Europees Parlement reageert scherp op homovervolgingen in Tsjetsjenië

Het Europees Parlement besprak opnieuw de vervolgingen van holebi’s – vooral homo – en bi-mannen – in Tsjetsjenië, een deelrepubliek van Rusland.

In april 2017 berichtte de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta over gecoördineerde acties van Tsjetsjenië gericht tegen homomannen. Zo’n honderd mannen zouden opgepakt geweest zijn en vervolgens gefolterd en zelfs vermoord zijn.

Wereldwijd staan de fundamentele mensenrechten van LGBTI-mensen onder druk, de Europese Unie maakt er zijn werk van om mensenrechten te promoten en de handhaving van die rechten af te dwingen. Dat blijkt geen sinecure, in enkele landen geldt nog steeds de doodstraf voor homoseksualiteit en ook in de Europese achtertuin krijgen mensen het vaak heel zwaar te verduren omwille van hun seksuele oriëntatie.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) reageert op haar website. “Het kan niet door de beugel dat mensen omwille van hun seksuele identiteit worden vervolgd. Als Europese Unie die de fundamentele mensenrechten hoog in het vaandel draagt, moeten we er dan ook alles aan doen om die rechten te promoten in de wereld, zeker in onze achtertuin. Vorig jaar nog nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin het de lidstaten, de Europese Commissie en de Raad van Europa opriep om een onderzoek uit te voeren in samenwerking met de Russische overheid. De Tsjetsjeense en Russische overheid moeten hun internationale verplichtingen nakomen en de rechtsstaat respecteren. Sinds enkele jaren hebben de lidstaten LGBTI-richtsnoeren aangenomen die een belangrijk instrument vormen om vervolging van deze mensen buiten de EU te lijf te gaan. Dat blijkt echter een heel moeilijke opdracht te zijn aangezien er sprake is van politieke onwil zowel bij Tsjetsjenië als Rusland.”

Ook tijdens het laatste debat in het Parlement werd deze mening heel breed gedragen en werd opgeroepen tot actie en het uitoefenen van druk op de Tsjetsjeense én Russische regering. Die dragen beide de eindverantwoordelijkheid voor de vervolging, aangezien Tsjetsjenië een autonome republiek is binnen de bredere Russische federatie.

Europa als baken van hoop

Europa speelt een cruciale rol om de situatie voor LGBTI-mensen uit Tsjetsjenië te verbeteren. Velen ontvluchten het land en komen naar Europa, op zoek naar een menswaardig bestaan. “Het is van belang dat de Europese instellingen diplomatieke druk blijven uitoefenen om de vervolging een halt toe te roepen. Ook andere organisaties als de Raad van Europa en de OVSE zijn multilaterale platformen langs waar de LGBTI-gemeenschap in Tsjetsjenië geholpen kan worden. Dit alles is broodnodig in de strijd tegen de vervolging, aangezien Tsjetsjeens president Kadyrov niet alleen ontkent dat vervolgingen gebeuren in Tsjetsjenië, hij ontkent ook nog eens dat er überhaupt LGBTI-mensen bestaan in zijn land.”

“Europa moet deze waanzin een halt toeroepen door alle beschikbare instrumenten aan te spreken. LGBTI -gemeenschap moet overal aanvaard en gerespecteerd worden. Dit lijkt me anno 2018 een absolute prioriteit. Mensen van welke geaardheid ook, aanvaarden en respecteren”, aldus Vautmans.

 

Beeld: Wikipedia

2 gedachten over “Europees Parlement reageert scherp op homovervolgingen in Tsjetsjenië

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: