Belgische trans film ‘Girl’ wordt in de Verenigde Staten gezien als transfoob

De Belgische transgenderfilm ‘Girl‘ van Lukas Dhont en met Victor Polster als hoofdpersonage Lara is sinds kort te zien op Netflix in de Verenigde Staten. Niet iedereen is enthousiast.

In een sfeer waarbij alles wat verkeerd geïnterpreteerd kan worden, verkeerd geïnterpreteerd wordt, krijgt ‘Girl’ het verwijt “trans trauma porn” te zijn door te veel te fixeren op het lichaam van Lara. Dat is het oordeel van journalist Mathew Rodriguez van Into. Voor Rodriguez mist ‘Girl’ de kans om te kijken naar de psychologie van transitie.

Cis of trans?

Dat Polster als cisgender jongen gecast wordt als transgender meisje schiet in het verkeerde keelgat. Rodiguez interviewde eerder Dhont. De regisseur legde daar uit waarom er geen trans meisje is gecast. De reden is eenvoudig: iemand vinden die én kan acteren en kan dansen én lijkt op Nora, op wie het verhaal is gebaseerd, was niet eenvoudig. België is een klein land met een elf miljoen inwoners.

Maar cisgenders in transgender-rollen kan niet volgens een deel van de Amerikaanse LGBT-goegemeente, dat is tegenwoordig fout.

Censuur

Ook Netflix-gebruikers lusten ‘Girl’ niet altijd. Op het klaagmedium bij uitstek Twitter zijn er oproepen om de film van Netflix te halen. Want voor sommigen is censuur het antwoord.

België kan ‘Girl’ vanaf 17 oktober bekijken. Dan kunnen we zelf zien en oordelen.

Beeld: Diaphama Productions, Cinenews
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: