VIDEO | Mister Gay Belgium, Antwerp Pride en çavaria staan stil bij Coming-outdag

In de Verenigde Staten en Nederland is de Nationale Coming-outdag een grote happening. In België minder. Maar toch hebben Mister Gay Belgium 2018 Bart Hesters, Antwerp Pride en çavaria aandacht voor deze dag.

“Vandaag is het Coming Out Day, de dag waarop aandacht wordt besteed aan het moment waarop homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen of transgenders openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomen”, zegt Bart Hesters. “De dag waarop nog eens extra wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig moet voelen. Laten we vandaag dat tikkeltje meer trots zijn op wie we zijn, de keuzes die we maakten, en de weg die we tot nu samen afgelegd hebben. Maar laten we ook stilstaan bij degene die vandaag nog steeds worstelen met hun geaardheid, angst hebben of nog niet klaar zijn om hun seksuele geaardheid naar buiten te brengen.

Geen verplichting

“Vroeger lag de nadruk op de emancipatorische kracht en waarde van een coming-out”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Daar zijn we van afgestapt. We willen mensen meer hun eigen weg laten kiezen. Er kan nog altijd veel kracht uitgaan van coming-out, maar dat is niet per se voor iedereen zo. Voor sommigen is het een non-event. En ook mensen die geen coming-out deden kunnen gesterkt in het leven staan. Een coming-out vraagt moed, maar moet niet.”

Çavaria blijft focussen op de processen die een coming-out moeilijk kunnen maken.

Specifiek gaat het over heteronormativiteit en cisnormativiteit. Dat is ‘iedereen is hetero en cisgender en de hele maatschappij is daar op geörienteerd’. Die normerende processen zijn ook de oorzaak waarom zelfaanvaarding een issue blijft voor vele holebi’s en transgenders.

“Voor je aan de buitenwereld kan vertellen dat je niet hetero of cisgender bent, moet je het eerst zelf aanvaarden”, zegt Borghs. “Veel mensen groeien immers zelf ook op met de verwachting dat ze hetero en cisgender zijn.”

Bunny

Antwerp Pride liet Cartoon Called Life een cartoon in thema optekenen.

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: