Polen blokkeert erkenning homofobie en transfobie in Europese Unie

Polen heeft de goedkeuring van een rapport over holebifobie en transfobie in de Europese Unie geblokkeerd. Officieel omdat andere lidstaten niet willen erkennen dat het christendom en het judaïsme ook gediscrimineerd worden.

Polen verkropt het zinnetje “In Europa zijn LGBTI-personen nog geregeld het slachtoffer van discriminatie, geweld en aanzet tot haat” niet. Polen wilde ook discriminatie van christenen en joden laten opnemen, maar botste op een njet. Daarop bracht het een veto uit op het rapport.

“Zonder de vermelding van joden en christenen is de tekst nonsens. Polen kan niet toelaten dat de EU liegt over de werkelijkheid”, zei de Poolse staatssecretaris voor Justitie Lukasz Piebiak. “Polen beschouwt zichzelf als de behoeder van de rechten en vrijheden uit het Europees Handvest van de Grondrechten.”

Machtsstrijd

Dit veto kadert in een machtsstrijd tussen de Europese Unie en Polen. De EU lust het Poolse beleid dat rechterlijke onafhankelijkheid ondermijnt, niet. Maar Polen drukt door. De conservatieve regering benoemde net 27 conservatieve hogerechters.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Komitid, De Standaard

%d bloggers liken dit: