Programma Holebifilmfestival 2018, van 6 tot 30 november, in heel Vlaanderen

Het Holebifilmfestival 2018 breidt zichzelf uit naar heel Vlaanderen, al blijft het leeuwendeel van de activiteiten in Leuven en Vlaams-Brabant. De uitbreiding komt er dankzij de steun van de Vlaamse Overheid.

Er zijn voorstellingen in Antwerpen (Borgerhout), Diest, Dilbeek, Geel, Halle, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Kapellen, Koersel, Kortenberg, Leuven, Lier, Londerzeel, Mechelen, Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde, Wetteren en Wezembeek-Oppem.

Gedurende drie weken staan in totaal 25 langspeelfilms, 26 kortfilms, 3 documentaires, 2 podiumvoorstellingen en 2 evenementen gepland.

Vlaanderen

Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang. “Bij de Vlaamse Overheid en het Vlaams Audiovisueel Fonds vonden we uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren”, zegt woordvoerder Bram Deschamps.

Kortfilmwedstrijd

De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 6 november in Leuven. Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. Bram Deschamps: “Voor deze editie kregen we 165 kortfilms toegestuurd uit 31 landen. Een nieuw record. Een opmerkelijk thema is dat van liefde op leeftijd en vereenzaming. Kortfilms vertolken de levensvragen die holebi’s zich stellen en dit jaar gaat het opvallend over ouder worden en de dood.”

Uit vier genomineerde pareltjes kiest het publiek de winnaar. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, is er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm.

25 films, 3 documentaires en 2 podiumvoorstellingen

Naast kortfilm tonen we 25 langspeelfilms en 3 documentaires. Er zijn ook 2 podiumvoorstellingen. Enkele hoogtepunten uit ons programma vindt u onderaan dit persbericht.

2018 was overigens een uitzonderlijk jaar voor queer cinema met toppers als ‘Disobedience’, ‘Girl‘, ‘Love, Simon‘ en natuurlijk het betoverende ‘Call Me By Your Name‘.

“Met deze sublieme film gaan we op tournee op elf locaties. Opmerkelijk: ‘Call Me By Your Name’ was dit jaar één van de beste scorende films bij het Leuvense Cinema ZED.

Niet toevallig zegt Koen Monserez, programmator van Cinema ZED: “Voor mij is ‘Call Me By Your Name’ de ultieme LGBT-film. Als het over liefde, begeerte en verdriet gaat, zijn we allen dezelfden. Om het met Oscar Wilde, ‘The – niet altijd zo – Happy Prince’, te zeggen: wat betreft de geschiedenis en alle niet geleefde of beleefde holebirelaties: The one duty we owe to history is to re-write it.”

Enkele hoogtepunten:

  • Openingsavond op dinsdag 6 november in het Wagehuys in Leuven;
  • ‘The Cakemaker’;
  • ‘Rafiki’;
  • ‘Sidney & Friends’;
  • ‘Maurice’;
  • ‘Mi Mejor Amigo’;
  • ‘Silvana’;
  • ‘The Happy Prince’;
  • ‘Perron 11’.

De kalender en het volledig programma vind je hier.

 

Beeld: Holebifilmfestival

2 gedachten over “Programma Holebifilmfestival 2018, van 6 tot 30 november, in heel Vlaanderen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: