Taiwan krijgt mogelijk drie referenda over het homohuwelijk

Taiwan maakt zich op voor mogelijk drie (!) referenda over het homohuwelijk. Deze volksraadplegingen zouden op 24 november plaatsvinden.

Een voorstel tot referendum pro homohuwelijk haalde voldoende handtekeningen om de volgende stap in het proces aan te vatten. Er zijn zo twee initiatieven.

Maar de beweging tegen het homohuwelijk haalde ook voldoende handtekeningen voor hun referendum over de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels. Diezelfde organisaties willen overigens seksuele oriëntatie en genderidentiteit als thema’s verbieden op school.

Ultimatum

De Raad van Hogerechters, zeg maar het Grondwettelijk Hof van Taiwan, besliste op 24 mei 2017 dat holebikoppels moeten kunnen trouwen. Het Hof gaf parlement en regering twee jaar tijd. 24 mei 2019 is niet zo ver meer.

Taiwan?

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op sociale media. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: