Nederland reikt eerste paspoort uit zonder vermelding van geslacht

Leonne Zeegers uit Breda krijgt op vrijdag 19 oktober als eerste volwassen Nederlander een paspoort zonder geslachtsaanduiding. De V in het paspoort wordt vervangen door een X.

Het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland roepen de regering op om dit voor iedereen mogelijk te maken.

Onderbroek

“Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne”, aldus NNID, TNN en COC. “En het is een wake up call voor de regering: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

Volgens de organisaties is schrappen van de geslachtsaanduiding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorieën ‘man’ of ‘vrouw’ en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat ‘wat er in je ondergoed zit’.

Ongeveer vier procent van de Nederlanders voelt zich noch man, noch vrouw. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet (volledig) voldoen aan het maatschappelijk beeld van man en vrouw.

Interseks

Leonne Zeegers is een intersekse persoon én voelt zich man noch vrouw. Zeegers wil daarom dat de V in het paspoort wordt doorgehaald met een X. De rechtbank in Roermond maakte dit in mei mogelijk.

Momenteel staat in het paspoort van elke Nederlander het geslacht vermeld. Alleen intersekse personen kunnen nu via de rechtbank afdwingen dat hun geslachtsaanduiding wordt doorgehaald.

De rechtbank van Roermond riep de regering in haar uitspraak op om met wetgeving te komen om dit voor meer mensen mogelijk te maken.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

3 gedachten over “Nederland reikt eerste paspoort uit zonder vermelding van geslacht

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: