Musti Önlen wil ander beeld van coming-out bij moslims in Vlaanderen

Media herhalen te veel dat holebiseksuele moslims een moeilijke coming-out thuis beleven. Die kadering – framing – is Musti Önlen beu.

“Hou op met elkaar te beschimpen. Er is overal werk aan de winkel als het aankomt op het aanvaarden van holebi’s. Laten we gaan voor een inspirerend en verbindend verhaal”, schrijft Önlen op Sociaal.Net. Dat is een nieuw online platform voor al wie interesse heeft in sociaal werk, welzijn en gezondheid.

Önlen neemt als voorbeeld het artikel ‘Homoseksuele moslims hebben nog geen reden tot feesten‘ in Het Belang van Limburg. “Nog steeds is er weinig nuance over hoe jongeren met een migratieachtergrond naar homoseksualiteit kijken. Zolang men alleen maar het negatieve verhaal blijft verspreiden dat moslims niet tolerant zijn, of dat holebi’s met een moslimachtergrond verstoten worden door hun gezin en gemeenschap, blijft de samenleving zich schuldig maken aan framing.”

“Ik weet dat niet alles rozengeur en maneschijn is bij de moslimgemeenschap, verre van. Maar zo’n negatieve verhalen bemoeilijken het aanvaardings- en outingsproces voor jongeren en ouders van welke gemeenschap dan ook.”

Tijd en tijdsgeest

“Mijn coming-out verliep anders dan ik zelf vooraf ingeschat had. Hoe je het draaide of keerde, ik bleef de zoon van mijn ouders, hun eigen vlees en bloed. Wat ons opnieuw heeft samengebracht is… tijd. Zes jaren gingen voorbij vooraleer wij terug op een respectvolle manier met elkaar konden communiceren. Pas dan hebben mijn ouders het beeld van mij met een knappe vrouw aan mijn zijde, liefst met drie kinderen, wat beter kunnen lossen.”, getuigt Önlen.

“Steeds meer holebi’s met een migratieachtergrond uiten zich openlijk binnen hun gemeenschap en worden er aanvaard. Die positieve evolutie neemt alleen maar toe. In de superdiverse samenleving waarin wij leven is er binnen een vriendengroep vaak wel een jongen die op jongens valt of een meisje dat meisjes verkiest. Homoseksualiteit komt steeds meer voor in de leefomgeving van jongeren, ook van jongeren met een moslimachtergrond. Het beïnvloedt de beeldvorming positief.”

Zijn volledig opiniestuk lees je hier

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: