Al 50.000 bezoekers in België voor ‘Girl’

Girl‘ van Lukas Dhont heeft op een week tijd in België al 50.000 bezoekers naar de bioscoop gelokt. Daarmee bekleedt de film nationaal stevig de derde plaats in de box office. In Brussel staat hij zelfs op kop. Zeer uitzonderlijk daarbij is het feit dat een film van bij ons zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië weet te scoren. Ook in Frankrijk scoorde deze transgenderfilm.

“Dat een Belgische film sterk scoort in zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië is voor bijzonder weinig producties van eigen bodem weggelegd, zeker als het daarbij ook nog om een speelfilmdebuut gaat”, stelt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Verder is het ook opmerkelijk dat de film zowel sterk draait in de multiplexbioscopen als in de arthouses.

Frankrijk

Het nieuws volgt de aankondiging vorige week dat ‘Girl’ in Frankrijk de meeste succesvolle openingsweek ooit kende voor een Vlaamse film. De film gaat daar in de richting van 200.000 bezoekers.

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Girl bekroond werd met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut, is ‘Girl’ bezig aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière, met selecties voor de festivals van onder andere Karlovy Vary in Tsjechië, Telluride in Colorado (Verenigde Staten), Toronto in Canada, San Sebastián in Spanje, Londen in het Verenigd Koninkrijk en Zürich in Zwitserland. De teller van internationale filmprijzen klimt stilaan naar de 20.

Girl mag als officiële Belgische Oscar-inzending ook een gooi doen naar de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige Film. De film is bij de zes genomineerden voor de European Discovery Award, de prijs voor het beste speelfilmdebuut op de European Film Awards. Daarnaast staat ‘Girl’ ook op de shortlist voor de categorie Beste Speelfilm van de European Film Awards.

Ondertussen is ook bevestigd dat ‘Girl’ vanaf 16 januari in de Amerikaanse bioscopen komt. De film is er al op Netflix te zien. Amerikaanse transgenders op Twitter maken zich wel kwaad over de film.

 

Beeld: Diaphama Productions, Cinenews

%d bloggers liken dit: