Frans Timmermans: “Verlaat je bubble, praat met mensen die het oneens met je zijn”

De focus op de Europese Unie bij de ILGA-Europe Annual Conference in Brussel werd belichaamd door de aanwezigheid van Frans Timmermans uit Nederland, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans is noch positief, noch negatief over de toekomst.”Er is een pushback wat betreft gelijkheid. Tussen mannen en vrouwen, maar ook wat betreft LGBTI’s.” Timmermans is kwaad. Het optimisme is weg, maar dat hoeft niet per se.

Homofobie

“Waar komt die homofobie vandaan? Mensen hebben rechten, toch? Het heeft te maken met privileges, met een geloof dat zaken moeten blijven zoals ze zijn.”

“Mensen zijn bange puppies. Ze beseffen dat ze geen meerderheid met hebben. Laten we hen noemen wat ze (de homofoben) zijn: bange puppies.”

Timmermans gaf het voorbeeld van het referendum tegen het homohuwelijk in Roemenië. “Ondanks een grote campagne flopte deze volksraadpleging. We mogen een maatschappij beter vertrouwen dan diens politici.” Dat is hoopgevend, aldus de vicevoorzitter van de Commissie.

Angst en onverschilligheid

“We moeten vooral strijden tegen onverschilligheid. Want er zijn mensen die zich niet gehoord voelen. En die zijn vatbaar voor angst. We moeten een alternatief bieden. Angst richt zich altijd tegen een minderheid, maar iedereen maakt deel van een minderheden. We moeten iedereen betrekken bij de maatschappij.”

Timmermans raakt een teer punt aan. “In deze ruimte zijn we het allemaal wel eens, maar we moeten vooral praten met wie die het niet eens met ons is. We moeten we ze overtuigen.”

Allianties

“De meerderheid is bewust van deze pushback tegen gelijke rechten. Maak allianties. Het zijn altijd dezelfde groepen die geviseerd worden: joden, moslims, gays, Roma-mensen…”

“De Europese Commissie zal nooit de strijd voor gelijkheid uit de weg gaan.”

NGO’s

Timmermans waarschuwt ook voor de krachten die de beweegruimte van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) inperken. “Dat gebeurt in Hongarije, maar ook hier, in Vlaanderen, waar genderstudies onder vuur lagen.

“Mobiliseer als activisten je eigen regeringen om andere EU-lidstaten hierover aan te spreken.”

Positieve noot

Timmermans wil positief eindigen: “De meerderheid van mensen politici wil gelijkheid. Je moet mensen activeren.”

Timmermans wil graag voorzitter van de Europese Commissie worden. Als dat gebeurt, belooft hij gelijke mensenrechten hoog op de Europese agenda te plaatsen. Maar of dat zal lukken? “In het oosten en het westen zijn er die de reikwijdte van de Commissie willen inperken.”

 

Beeld: Timothy Junes

2 gedachten over “Frans Timmermans: “Verlaat je bubble, praat met mensen die het oneens met je zijn”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: