ILGA-Europe verwacht dat Europese instellingen meer doen voor LGBTI’s

In Brussel is de jaarlijkse algemene vergadering van ILGA-Europe van start gegaan. De Europese koepel van LGBT-organisaties blikt vooruit op de Europese verkiezingen van mei 2019.

Elk jaar komt ILGA-Europe samen voor statutaire verplichtingen maar ook om holebi- en transgenderactivisten uit Europa bijeen te brengen. Bij het brede publiek is ILGA-Europe vooral bekend van de Rainbow Europe Index waarbij landen een score krijgen wat betreft LGBT-rechten.

Uitdagingen

Co-voorzitters Joyce Hamilton en Brian Sheehan waarschuwen voor de uitdagingen zoals populisme en polarisatie. Anderzijds worden holebi’s, transgenders, mensen met een interseks conditie, queers en gender-niet-binaire mensen steeds zichtbaarder. Maar die verhoogde zichtbaarheid leidt ook naar (tegen)reacties.

“Het is cruciaal dat we onze solidariteit blijvenuiten”, vatte Sheehan samen. “De Europese Unie, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Raad van Europa moeten het leven van LGBTI’s te vergemakkelijken. Europa moet meer doen en een baken van hoop zijn binnen en buiten Europa.”

Intersectionaliteit

ILGA-Europe benadrukt ook het belang van andere social justice-issues, zoals de strijd tegen ongelijkheid en armoede. Deze verwevenheid tussen uitdagingen van het leven het intersectionaliteit.

Maar het kan

De recente vooruitgang in en de monsterscore van Malta op de de Rainbow Index dat politieke wil zaken kán verbeteren.

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: