Petra De Sutter naar Frankrijk om in-vitrofertilisatie voor lesbiennes te verdedigen

Groen-politica en professor gynaecologie Petra De Sutter trekt begin november naar Parijs om in het Assemblée nationale te getuigen over in-vitrofertilisatie. Medisch geassisteerde voortplanting (PMA) is in Frankrijk een politiek hete aardappel.

Frankrijk laat enkel heterokoppels toe gebruik te maken van PMA. Single vrouwen en lesbische koppels trekken daarom massaal naar Spanje en België om toch maar zwanger te geraken. Ook het UZ Gent ziet veel françaises met een kinderwens.

Kwaad

“De meesten komen uit het noorden, de streek rond Rijsel“, vertelt De Sutter aan Be Out in de marge van de ILGA-Europe Annual Conference in Brussel. “Deze vrouwen zijn vooral kwaad omdat ze in eigen land geen toegang hebben tot ivf. Het is moeilijk te vatten waarom Frankrijk, dat pronkt met waarden als vrijheid en gelijkheid, zo moeilijk doet.”

Getuigen

De Sutter zal het Nationaal Assemblee toelichting geven over hoe dat in België in zijn werk gaat.

Niet alleen moreel-ethisch is er tegenkanting, ook praktisch zitten instanties met vragen. “Spermabanken vragen zich af hoe ze aan de nieuwe vraag zullen voldoen.”

Draagmoederschap

Over draagmoederschap gaat De Sutter strategisch zwijgen. Géstation par autrui (GPA) ligt noch moeilijker in Frankrijk. In België en andere landen trouwens ook.

 

Beeld: Timothy Junes

4 gedachten over “Petra De Sutter naar Frankrijk om in-vitrofertilisatie voor lesbiennes te verdedigen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: