IdemInfo.be: website met informatie over interseks

Vlaanderen lanceert IdemInfo.be, een website met informatie over intersekse/DSD. 26 oktober was Intersex Awereness Day.

Mensen met een interseks-conditie zijn mensen die met atypische geslachtskenmerken geboren zijn, redeneert de Vlaamse overheid.

Mensen met een interseks-conditie werden en worden te vaak te jong geopereerd. ‘Geslachtscorrigerend’ heet dat dan. Maar dat ontneemt het kind, later puber en volwassen, het recht zelf een beslissing te nemen. Stilaan groeit dan ook het besef dat medische ingrepen zo veel mogelijk uitgesteld moeten worden.

Malta en in mindere mate Portugal hebben maatregelen getroffen. Daar zijn genitale operaties bij jonge kinderen verboden, tenzij de toestand levensbedreigend is.

Verbod in België

Moet dat in België ook verboden worden? Kinderendocrinologe prof. dr. Martine Cools van de UZ Gent argumenteert in De Standaard van niet. “Ik kan in één consult uitleggen wat er medisch aan de hand is, maar voor een goed gesprek over de gevolgen van al dan niet ingrijpen, heb ik aan tien consulten nog niet genoeg. Laat staan om ouders en kinderen te helpen om genoeg zelfvertrouwen op te bouwen om voor een niet-chirurgisch alternatief te kiezen. Vergeet niet dat hier veel sociale druk bij komt kijken. Onze samen­leving denkt nog altijd heel binair over mannen en vrouwen.”

Psychologe en seksuologe dr. Nina Callens pleit voor gespecialiseerde centra. Want te vaak trekken ouders meteen naar de chirurg, waardoor lijkt dat chirurgie de enige optie is. Callens ontwierp de visuals voor de site. 

Intussen is er dus de website.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: De Standaard

Een gedachte over “IdemInfo.be: website met informatie over interseks

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: