Angela Merkel stopt: de vrouw die het homohuwelijk toestond om verkiezingen te winnen

In Duitsland zal Angela Merkel (64) zich niet herverkiesbaar stellen voor het voorzitterschap van de christendemocratische partij CDU. Het einde van een tijdperk. 

Op 22 november 2005 werd Angela Dorothea Merkel, née Kasner, bondskanselier van Duitsland. Toen al was er de roep om het huwelijk open te stellen voor holebikoppels.

Vernuft

Lang hield ze de boot af. Tot plots, in juni 2017. Die Grünen, SPD en FDP maakten van de goedkeuring van het homohuwelijk een voorwaarde om na de Bondsdagverkiezingen in september regeringsonderhandelingen op te starten.

Merkel was de linkse en liberale partijen echter te slim af. Ze maakte zelf een opening door een gewetensstemming over de kwestie toe te laten. Dan konden de linkse en liberale partijen van het homohuwelijk geen verkiezingsthema maken. Geen verhaal, geen tegenstelling. Tegelijk hield de bondskanselier zo de poort open voor coalitievormingen met de linkse en liberale partijen.

In juni en juli stemden Bondsdag en Bondsraad om het huwelijk open te stellen. Zelf stemde Merkel tegen. Sinds 1 oktober 2017 kunnen holebikoppels in Duitsland trouwen.

Uiteindelijk ging ze opnieuw in zee met de SPD. Dat heet een Große Koalition.

Merkel doet haar ambtstermijn als kanselier uit, tot 2021.

 

Beeld: European People’s Party, Wikimedia Commons

Een gedachte over “Angela Merkel stopt: de vrouw die het homohuwelijk toestond om verkiezingen te winnen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: