VIDEO | Holebifoon verandert van naam en wordt Lumi

De Holebifoon, de opvang- en infolijn van çavaria, verandert van naam en heet vanaf nu Lumi. De naamsverandering komt er omdat de oude naam de lading niet meer dekte. Het doelpubliek is veel ruimer dan enkel holebi’s en naast een telefoonlijn biedt Lumi ook chat, mail en een uitgebreide website aan. Lumi spreek je ‘loemi’ uit. 

Lumi is er voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. “Holebi’s en hun omgeving kunnen nog altijd terecht bij Lumi”, verzekert çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Maar ook transgenders en hun omgeving kunnen bij ons hun verhaal en vragen kwijt. Net als mensen die zich als queer, non-binair, genderfluïde, aseksueel of aromantisch identificeren, of mensen die liever zonder label of hokje door het leven gaan.”

Anoniem en vertrouwelijk

“Ben je als meisje voor het eerst verliefd op een meisje en weet je niet goed wat je daarmee moet? Ben je bezorgd omdat je nog nooit verliefd bent geweest? Voel je je eerder een jongen dan een meisje? Of geen van beide? Lumi luistert anoniem en vertrouwelijk.”

“Het komt er op neer dat iedereen die niet binnen de traditionele invulling van de begrippen ‘hetero’, ‘man’ en ‘vrouw’ valt bij Lumi terecht kan”, legt Borghs uit. “Twijfel je of Lumi er ook voor jou is? We zoeken het samen met je uit.”

Nood blijft hoog

“Sinds de oprichting van de Holebifoon is er veel veranderd. Het huwelijk en adoptie zijn opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht, er is een uitgebreide antidiscriminatiewetgeving en je geslachtsregistratie aanpassen werd sterk vereenvoudigd. Het aantal oproepen dat binnenkomt blijft echter even hoog”, aldus Borghs.

“De maatschappij blijft heteroseksualiteit en traditionele genderrollen als norm zien, waardoor vele mensen nog altijd het gevoel hebben uit de boot te vallen.”

De suïcidecijfers bij holebi’s en transgenders blijven disproportioneel hoog. “Lumi doorbreekt het sociaal isolement door een luisterend oor te bieden aan wie een verhaal kwijt wil. We verwijzen door naar andere verenigingen of hulpverlening wanneer nodig. We hebben niet op alles een antwoord, maar denken en voelen wel steeds met je mee”, zegt Borghs.

Ook wie eerder informatieve vragen heeft kan bij Lumi terecht. De website www.lumi.be is een goed startpunt voor wie op zoek is naar info over thema’s die te maken hebben met gender en seksuele of romantische voorkeur.

Vind je niet direct een antwoord? Dan kan je altijd chatten of mailen naar vragen@lumi.be. Bellen kan ook op 0800 99 533. De chat is actief van 18.30 uur tot 21.30 uur.

Nomen est omen

“We zochten een naam die uitnodigt tot gesprek, die klinkt als een goeie vriend en die vertrouwen uitstraalt”, licht Borghs toe. “Een uitbreiding van de oude naam tot Holebi-transgender-aseksueel-queer-panseksueel-intersekse-plus-foon zou ons echt te ver leiden. De Holebifoon wordt gewoon Lumi.”

Çavaria vroeg basketster Ann Wauters, Sam De Bruyn (Q-Music), Roos Van Acker (StuBru), Petra De Sutter (UZ Gent), Lukas Dhont (Regisseur ‘Girl‘) en Dorianne Aussems (MNM) om de nieuwe naam van de Holebifoon aan te kondigen, maar die lag moeilijker dan verwacht. 

 

Beeld: Lumi

Een gedachte over “VIDEO | Holebifoon verandert van naam en wordt Lumi

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: