Frankrijk: ministers engageren zich om homofobie en transfobie te bestrijden

In Frankrijk hebben verschillende ministers zich geëngageerd om holebifobie en transfobie te bestrijden. Onderwijs en Digitalisering waren wel afwezig.

SOS homophobie had meerdere ministers uitgenodigd voor een vergadering naar aanleiding van enkele erg gemediatiseerde incidenten van holebifoob en transfoob geweld. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, minister van Justitie Nicole Belloubet en staatssecretaris voor Discriminatiebestrijding Marlène Schiappa tekenden present.

Justitie maakt werk van een online aangifte en een betere opleiding voor magistraten. Binnenlandse Zaken mikt op een verdubbeling van medewerkers bij de cel haatmisdrijven van het platform Pharos.

Onderwijs?

Tot grote teleurstelling van LGBT-activisten was minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer afwezig. Toch hopen LGBT-organisaties Onderwijs te kunnen betrekken.

Ook staatssecretaris voor Digitalisering Mounir Mahjoubi, zelf homo, was afwezig. Het is nochtans de bedoeling om haatpraat op sociale media sneller te (laten) verwijderen.

Geen woorden, maar daden

“Er zijn aankondigingen, ja, maar we willen concretere stappen”, reageerde rechter Mickaël Bucheron, voorzitter van FLAG. “Er is sprake van referentie-agenten, maar die zijn te weinig  zichtbaar bij de politie en de rijkswacht.

“Keuze”

Na misnoegdheid over de “tolerantie” van president Emmanuel Macron, zette de “het recht hebben zijn of haar keuze van seksuele oriëntatie te beleven van Castaner kwaad bloed.

De pijnlijke woordkeuzes van de LREM-regering doen activisten twijfelen aan de LGBT-vriendelijkheid van Macron en de zijnen.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Komitid

Een gedachte over “Frankrijk: ministers engageren zich om homofobie en transfobie te bestrijden

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: