COC Nederland woedend omdat rechter homofobie niet erkent in Grindr-mishandeling-zaak

Dertien jongens tussen de 15 en 22 jaar zijn veroordeeld voor het mishandelen van twee homo’s die ze in de val lokten in Dordrecht via gay datingapp Grindr. Maar volgens de echter is dat geen homofobie. COC Nederland roept schande.

De minderjarige daders kregen voorwaardelijke ‘jeugddetentie’ opgelegd. Bij de meerderjarige daders variëren de straffen van alleen een werkstraf tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf. De dertien moeten zich allemaal verplicht laten behandelen.

COC Nederland eist dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat. De rechter oordeelde op donderdag 1 november dat er in die zaak geen sprake zou zijn van homofobie, terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor “flikker” en “kankerhomo”. De rechter legde geen hogere straffen op en sprak van “dagelijks taalgebruik”.

Schandalig

“Schandalig”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het vonnis. “Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee? Wat voor een signaal geef je aan kinderen die op het schoolplein voor ‘homo’ worden uitgescholden?”

De rechter noemt scheldwoorden als ‘kankerhomo’ in het vonnis ‘illustratief voor het dagelijks taalgebruik’.

COC eist nu dat het Openbaar Ministerie (OM) in beroep gaat tegen het vonnis. In een bericht aan het OM schrijft het COC dat voor eens en voor altijd duidelijk moet worden dat uitschelden van holebi’s en transgenders onaanvaardbaar is en dat het moet leiden tot hogere straffen.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een rechter oordeelt dat van homofobie geen sprake zou zijn terwijl de slachtoffers werden uitgescholden.

In de zaak van twee homomannen die in Arnhem werden mishandeld en uitgescholden voor “homo” en “flikker”, oordeelde de rechter eerder dit jaar dat discriminatie geen rol speelde. Vorig jaar gaf de Amsterdamse rechter een soortgelijk oordeel in een zaak waar het slachtoffer was uitgescholden voor “dirty faggot”.

 

Beeld: AJEL, Pixabay
Bron: COC Nederland, NOS

%d bloggers liken dit: