België steunt groot internationaal onderzoek naar homovervolgingen in Tsjetsjenië

Er komt een groot onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, waaronder de vervolging van homo- en biseksuele mannen in de deelrepubliek van Rusland. Dat maakte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bekend.

Deze week stelden 16 OVSE-landen, waaronder België, het zogenaamde Moskou-Mechanisme in werking. Daarmee wordt verwezen naar een bepaling in een OVSE-mensenrechtenverdrag dat in 1991 in Moskou werd ondertekend.

Met dit mechanisme kan de OVSE een groep onafhankelijke mensenrechtenexperts de opdracht geven om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in een OVSE-lidstaat. Het is een van de zwaarste middelen waarover de OVSE beschikt en het wordt maar zelden ingezet.

De OVSE neemt dit verstrekkende besluit omdat Rusland de afgelopen anderhalf jaar stelselmatig weigerde mee te werken aan onderzoek naar berichten over mensenrechtenschendingen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Daarbij gaat het onder meer om vervolging van homoseksuele mannen in 2017.

In april 2017 werd bekend dat in Tsjetsjenië minstens honderd verondersteld homoseksuelen zonder reden waren opgepakt, gemarteld en in kampen gevangenzet. Drie van hen zouden om het leven zijn gebracht.

België & co

De 16 OVSE-lidstaten die besloten tot het onderzoek zijn: België, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, IJsland en Zweden.

 

Beeld: Fifaliana
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “België steunt groot internationaal onderzoek naar homovervolgingen in Tsjetsjenië

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: