Wiskunde: “PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder homo- en bimannen”

Een breed gebruik van de hiv-preventiepil PrEP kan op termijn een einde maken aan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dat is de conclusie van een wiskundig modelleringsonderzoek, onder leiding van Nederlandse onderzoekers, gepubliceerd deze week in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.

“We wisten al dat inzet van PrEP kosteneffectief is, maar deze nieuwe studie laat zien dat PrEP ons kan helpen om van Nederland het eerste land te maken met nul nieuwe hiv-infecties. Belangrijke voorwaarde is wel dat PrEP breed wordt gebruikt door degenen die het hoogste risico lopen op hiv. Dat is in Nederland nog niet het geval. Het onderzoek laat zien dat we vaart moeten maken. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten om PrEP breed beschikbaar te stellen voor iedereen die risico loopt op hiv. Liever vandaag dan morgen”, reageert directeur Louise van Deth van Aidsfonds- Soa Aids Nederland.

Wiskundig model

Het nieuwe onderzoek laat zien dat het nodig is dat 82% van de mannen die seks hebben met mannen en die het hoogste risico op hiv hebben, PrEP gebruiken voor gemiddeld vijf jaar. Dan kan verwacht worden dat het aantal nieuwe hiv-infecties daalt met 50% binnen 15 jaar en geen enkele hiv-infectie meer voorkomt binnen 40 jaar. De onderzoekers schatten in dat op dit moment maar 10% van deze groep PrEP gebruikt.

De uitkomst van dit onderzoek is gebaseerd op een wiskundig model dat toekomstige aantallen van nieuwe hiv-infecties kan voorspellen.

Het onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door Aidsfonds en stond onder leiding van dr. Ganna Rozhnova, van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht.

 

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Aidsfonds, COC Nederland

%d bloggers liken dit: