Regering Tanzania distantieert zich van gouverneur die jaagt op holebi’s en transgenders

Het Tanzaniaans ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het zich distantieert van Paul Makonda, gouverneur van Dar es Salaam. Die vraagt inwoners de namen van holebi’s en transgenders door te spelen om ze te kunnen arresteren.

Homoseks is strafbaar in Tanzania. Wie veroordeeld wordt, riskeert levenslang.

Maar Buitenlandse Zaken stelt nu dat de gouverneur alleen handelt. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Oost-Afrikaanse Samenwerking wenst, in naam van de Verenigde Republiek van Tanzania, te verduidelijken dat de heer Makonda enkel zijn persoonlijke mening uitte en niet het officieel standpunt van de Verenigde Republiek van Tanzania vertegenwoordigt.

Het ministerie stelt ook dat Tanzania engagementen wat betreft mensenrechten zal respecteren.

Homoseks =/= homoseksualiteit

Tanzania bestraft, net als een zeventigtal andere landen, homoseks. Seks dus. Op zich is de homoseksuele geaardheid van mensen niet strafbaar. Het verschil lijkt subtiel, maar is het niet.

Makonda wil holebi’s en transgenders oppakken om wie ze zijn, niet om wat ze doen. Er moet sprake zijn van een homoseksuele daad om iemand te vervolgen. Internationaal protest deert hem niet. “Liever de woede van andere landen dan de toorn van God”, verklaarde gouverneur. 

Tanzania?

Dar es Salaam was tot 1973 de hoofdstad van Tanzania en is nog steeds het economisch centrum van het land. De hoofdstad is sinds 1973 Dodoma.

Tanzania ontstond in 1964 toen Tanganyika en Zanzibar zich verenigden. De naam is een samentrekking: Tan+zan+ia.

Het gebied was voorheen Duits-Oost-Afrika. Nadien werd het Brits mandaatgebied. Zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk bestraften toen homoseks.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Erasing 76 Crimes

2 gedachten over “Regering Tanzania distantieert zich van gouverneur die jaagt op holebi’s en transgenders

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: