‘Löftet’ van Paula Gustafsson wint Holebikort 2018

Paula Gustafsson uit Zweden heeft met haar kortfilm ‘LöftetHolebikort 2018 gewonnen. Bovendien wint ze de prijs voor beste lesbische kortfilm. Löftet betekent belofte.

‘Löftet’, een korte documentaire, volgt een hoogbejaard, lesbisch koppel dat het einde voelt naderen en waarvoor samenzijn het enige is wat nog telt.

De jury, onder voorzitterschap van filmdocente Judith Franco, prees de ingetogen, observerende stijl van de documentaire, waarbij de kijker de dames dicht op de huid zit en hun intense emoties voelt zonder dat het gênant of voyeuristisch wordt. “Deze korte documentaire volgt een lesbisch koppel dat door ouderdom en ziekte uit elkaar wordt gerukt, maar waarvan de liefde zo sterk is dat samenzijn het enige is wat nog telt. Aan deze prijs hangt een bedrag van 2000 euro vast.”

Holebikort is de kortfilmprijs verbonden aan het Holebifilmfestival.

Beste lesbische kortfilm

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, was er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm die door de jury eveneens werd toegekend aan ‘’Löftet’

Gustafsson is afkomstig uit Stockholm en studeerde film aan de Stockholms Filmskola. Tijdens het draaien van een portret van Maj-Briht Bergström-Walan, de bekende Zweedse voorvechtster van de vrouwelijke seksualiteit, ging het plots bergaf met de gezondheid van haar echtgenote Helle.

Paula besliste daarop Maj-Brihts laatste strijd om ongescheiden van Helle de laatste jaren van hun leven door te brengen, vast te leggen in ‘Löftet’. Aan deze prijs hangt een bedrag van 1000 euro vast, geschonken door Labyrint en het Holebihuis Vlaams-Brabant.

Je kan de kortfilm hier bekijken.

Over Holebikort

Holebikort is een wedstrijd voor kortfilms waarin het holebi- en transgenderthema centraal staat en wordt sinds 2010 georganiseerd in het kader van het Holebifilmfestival. De wedstrijd staat open voor zowel professionele als niet-professionele regisseurs uit binnen- en buitenland.
Deelnemers maken kans op vertoning van hun film tijdens de openingsavond of tijdens een voorstelling van de komende editie van het Holebifilmfestival.

Holebikort 2019 gaat van start in april 2019. Inschrijven kan vanaf dan via http://www.holebikort.be.

Holebikort wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Stad Leuven, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Gelijke Kansen Vlaanderen en het Holebihuis Vlaams-Brabant.

 

Beeld: Holebifilmfestival

%d bloggers liken dit: