Genres Pluriels ontevreden met Vlaamse interseks-site ‘IdemInfo’: té medisch

Genres Pluriels is ontevreden met IdemInfo.be van de Vlaamse overheid. “Het is met name betreurenswaardig en schadelijk om op te merken dat de website inhoud biedt die indruist tegen alle internationale aanbevelingen die op het hoogste niveau van belangrijke instanties (Raad van Europa, Verenigde Naties, Hoog-Commissariaat voor de Mensenrechten, CRC, enz.) zijn besproken.”

IdemInfo.be is heel erg medisch opgevat. De website is dan ook opgesteld door artsen. Maar net dat betreurt Genres Pluriels, een Brusselse organisatie voor genderfluïde, intersekse personen en transgenders. “Dit is precies waartegen, intersekse personen zich mobiliseren, en dit al gedurende meer dan tien jaar, zowel in België als erbuiten.”

Overleg

“Wat Vlaanderen ons laat zien met deze website is onaanvaardbaar!”, reageert Genres Pluriels kwaad. De vereniging publiceerde een hele argumentatie.

Zr zijn overlegmomenten geweest met het middenveld, schrijft Genres Pluriels, maar de organisatie ziet dat er geen rekening mee is gehouden.

Politiek venijn

Genres Pluriels trekt ook de (partij)politieke kaart: “Wanneer de Vlaamse Cel voor Gelijke Kansen dit soort opdrachten toevertrouwt aan een team dat medische behandelingen promoot als oplossingen voor situaties die als ‘abnormaal’ worden beschouwd, biedt dit de bevolking geen hulpmiddel dat is aangepast aan de huidige maatschappij.

“Het is een feit dat de mens vandaag leeft in een wereld waar de krachten van verandering de krachten van weerstand bestrijden. De huidige maatschappij is onderhevig aan evoluties en de modellen die tot nu toe werden gebruikt en verdedigd zijn verzwakt. Al onze modellen zijn getransformeerd en iedereen moet hierbij mee aan boord.”

Een duidelijke sneer naar de N-VA die ‘de kracht van verandering’ als slogan heeft. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans is lid van de N-VA.

Çavaria

Çavaria, de koepel van LGBT-organisaties in Vlaanderen, reageert diplomatischer. Het werkt dan ook in een Vlaamse context en met Vlaamse subsidies.

“Çavaria vindt de website een lovenswaardig initiatief, gezien het grote gebrek aan informatie over intersekse condities en zichtbaarheid van intersekse personen”, schrijft ZIZO. ZIZO is het nieuws- en duidingsmedium van çavaria.

“Net als Genres Pluriels vinden ze het het echter spijtig dat er op de website niet meer aandacht werd besteed aan de mensenrechten. Er wordt vertrokken van een pathologiserende invalshoek en de standpunten van de intersekse beweging zelf komen onvoldoende aan bod. Hierdoor draagt de website niet bij tot de emancipering van intersekse personen en wordt hen ook geen positieve zichtbaarheid gegeven.”

“Hoewel de website mooi is opgesteld en met veel aandacht voor detail in elkaar is gestoken, maken de zeer academische en medische insteek, ze niet meteen toegankelijk voor wie niet goed op de hoogte is van de materie.”

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Genres Pluriels, ZIZO

Een gedachte over “Genres Pluriels ontevreden met Vlaamse interseks-site ‘IdemInfo’: té medisch

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: