Gewelddadige video van lynchpartij op homoactivist in Athene leidt tot wereldwijd protest

De gewelddadige dood van Zak Kostopoulos (33) in Athene zindert nog na. Activisten willen dat de politie zelf onderzocht wordt. Kostopoulos was een hiv- en homo-activist. Hij trad ook als dragqueen Zackie Oh!.

Zak Kostopolulos stierf een gewelddadige dood op 21 september 2018. Er zijn zeer expliciete videobeelden opgedoken van het incident. Op de beelden is te zien hoe Kostopoulos in een juwelierszaak opgesloten is. Wanneer hij naar buiten wil, wordt hij stevig aangepakt door twee mannen.

Het duurt even voordat iemand tussenkomt en er medische verzorging is. Op latere beelden is te zien hoe Kostopoulos nog probeert te vluchten maar door twee politiemensen meermaals hard word geslagen.

Waarom de man zich in de eerste plaats in de winkel bevond en waarom hij werd aangevallen, is niet duidelijk. Hij zou de winkel hebben willen overvallen en wordt in media omschreven als “junkie”.

Wereldwijd protest

Tit in Australië wordt er geprotesteerd tegen de grimmige en onduidelijke omstandigheden van zijn dood. In Melbourne werd het Grieks consulaat bestormd.  Melbourne heeft de grootste Griekse gemeenschap buiten Griekenland.

De openbare aanklager bij de Areios Pagos, het Hooggerechtshof voor Burger- en Strafzaken van Griekenland, wil dat de zaak behandeld wordt als een haatmisdrijf.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Gay Star News

2 gedachten over “Gewelddadige video van lynchpartij op homoactivist in Athene leidt tot wereldwijd protest

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: