Verbiedt Polen homopropaganda?

Pools president Andrzej Duda vraagt zich af het informeren over holebi- en transgenderthema’s, kortweg homopropaganda, wel toelaatbaar is.

“Ik ben van mening dat dit soort propaganda niet thuishoort op school. Men moet er rustig en systematisch tegenin gaan”, zei Duda in een interview.

“Als iemand een wetsvoorstel indient en het is goed geschreven, zou ik een verbod zeker overwegen.”

Regenboogvrijdag

In oktober hielden scholen in Polen Regenboogvrijdag. De minister van Onderwijs verbood die LGBT-zichtbaarheidsactie, maar vele leerlingen trokken zich daar niets van aan. Dat steekt, bij president Duda.

Een verbod op homopraganda is geen nieuw concept. Rusland en Litouwen passen dit verbod daadwerkelijk toe. Tussen 1988 en 2003 verbood ook het Verenigd Koninkrijk homopropaganda. Daar heette het Section 28.

Verkiezingen

“De huidige regering wet waar de stemmen te rapen vallen: het platteland”, analyseert Rémy Bonny, specialist LGBT-kwesties in postcommunistisch Oost-Europa. Holebi’s en transgenders viseren is dan ook electorale strategie.

55% van de Polen ging akkoord het het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie over een homokoppel in Roemenië dat verblijfsrecht (niet) verkreeg. “Anderzijds is slechts 32% voorstander van het homohuwelijk”, weet Bonny.

Maar Bonny blijft hoopvol. De openlijk homoseksuele Robert Biedroń is populair bij jongeren. Verwacht wordt dat hij in de toekomst een gooi doet naar het presidentschap.

 

Beeld: Saeima, Wikimedia Commons
Bron: Gay Star News, Rémy Bonny, eigen berichtgeving

%d bloggers liken dit: