Nederland opent in de praktijk draagmoederschap voor homokoppels

Minstens twee ivf-klinieken in Nederland stellen zich vanaf 2019 open voor homokoppels met een draagmoeder. COC Nederland en Meer dan Gewenst zijn hier heel blij om.

COC en Meer dan Gewenst roepen regering en parlement op om draagmoederschap nu goed te regelen. De Staatscommissie Herijking Ouderschap deed daarvoor al twee jaar geleden een voorstel.

Twee à vier klinieken

Het televisieprogramma ‘De Monitor’ op NPO2 meldt dat het in MC Kinderwens in Leiderdorp gaat om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan één van de wensvaders, een zus bijvoorbeeld. Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder.

Nog twee andere klinieken overwegen het aanbieden van IVF-draagmoederschap voor homoparen. Het gaat om het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle en het VUmc in Amsterdam. Het VUmc heeft voornemens voor een speciaal project voor mannen die met behulp van een draagmoeder een kind willen krijgen. Het VUmc is nu het enige ziekenhuis in Nederland waar heteroparen al terecht kunnen voor IVF-draagmoederschap.

Wettelijk niet geregeld

De beroepsgroep van Nederlandse Gynaecologen kijkt al sinds 2016 naar de mogelijkheden om het ivf-draagmoederschap mogelijk te maken voor homostellen, maar wettelijk is dat nog niet goed geregeld.

Twee jaar geleden adviseerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap om een specifieke wettelijke regeling voor draagmoederschap op te stellen, om zo de risico’s voor alle betrokkenen te beperken.

‘De Monitor’ is op 13 november te zien op NPO2, om 21.25 uur.

 

Beeld: ElisaRiva, Pixabay
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Nederland opent in de praktijk draagmoederschap voor homokoppels

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: