All1 vraagt uitbreiding zorgverlof voor alleenstaanden

Zorgverlof is momenteel een alleenrecht voor mensen met een officiële partner, met kinderen of met ouders. All1, de vereniging voor alleenwoners, wil dit uitbreiden.

De Gezinsbond riep onlangs op om grootouders toe te laten sociaal verlof op te nemen om voor een ziek kleinkind te zorgen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) liet weten dit voorstel te zullen onderzoeken. All1-voorzitster Carla Dejonghe (Open Vld) legt daarom opnieuw het voorstel op tafel om ook het zorgverlof voor alleenstaanden uit te breiden. Kinderloze alleenstaanden zonder naaste familieleden blijven nu immers in de kou staan.

Hoeveel lesbische en biseksuele vrouwen alleenstaand zijn, is niet geweten, maar uit het Europees MSM-onderzoek EMIS blijkt dat één op de twee homo- en biseksuele mannen in Europa en in België single zijn.

Zorgverlof?

In België kan je zorgverlof opnemen om een zwaar ziek gezins- of familielid (tot de tweede graad) te verzorgen of bij te staan, maar niet om je bijvoorbeeld over een zieke vriend te ontfermen.

Zorgverlof geeft recht op een uitkering van de RVA. Zieke alleenstaanden die niet (meer) kunnen terugvallen op naaste familieleden, moeten dus hopen dat iemand uit hun omgeving bereid is om onbetaald verlof te nemen om hen te verzorgen.

“Het kan ook anders”, aldus Carla Dejonghe. “In Nederland kunnen werknemers sinds 2015 ook zorgverlof opnemen voor de noodzakelijke zorg voor mensen met wie ze een sociale relatie hebben, zoals een vriend of buur.”

Palliatief verlof

Het palliatief verlof, om een ongeneeslijk zieke patiënt te verzorgen, is trouwens wel beschikbaar voor niet-familieleden. Dat verlofstelsel werd veel later ingevoerd en is daardoor beter aangepast aan de huidige samenleving.

“Het aantal alleenwoners neemt enkel toe, maar toch blijven de regels inzake zorgverlof vooral afgestemd op het klassieke gezin. We moeten beseffen dat alleenstaand of kinderloos blijven meestal geen bewuste keuze is en dat het dus onrechtvaardig is om hierdoor benadeeld te worden”, besluit Carla Dejonghe.

 

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: All1

Een gedachte over “All1 vraagt uitbreiding zorgverlof voor alleenstaanden

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: