Voorstelling van ‘Girl’ in Brussel geschrapt na protest van Collectif de Lutte Trans

In Brussel is een voorstelling van ‘Girl‘ geschrapt na protest van Collectif de Lutte Trans. Dat meldt De Standaard. Ook in België zijn er fans en tegenstanders van de film over transmeisje Lara.

De Standaard kon geen commentaar losweken van het Collectief Trans-Strijd. Maar van Genres Pluriels wel. Deze Brusselse vereniging is ook geen fan van de film. “Achteraf hebben we twee keer zoveel werk om alle misverstanden recht te zetten. Deze film plaatst ons tien, twintig jaar terug in de tijd.”

Voor Genres Pluriels is de film te gefocust op het lichaam. “Trans zijn zit in je hoofd, niet in je slip”, vat Max Nisol van Genres Pluriels het samen.

Geen trans* acteur/actrice

Genres Pluriels staat niet alleen met de kritiek. Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland (TNN) schreef er een recensie-opiniestuk over. “Net als in Oscar-winnende films als ‘Dallas Buyers Club‘ en ‘The Danish Girl‘ steelt ‘Girl’ met een transgendervertolking door een acteur die zelf niet transgender is. Stuk voor stuk zetten deze films een beeld neer van transgender personen die lijden onder hun eigen bestaan. Daar gaat het mis, want dat beeld doet trans personen geen goed.”

Maar evengoed bij het British Film Institute (BFI) en bij de Amerikaanse LGBT-mediawaakhond GLAAD klinkt vergelijkbare kritiek. Maar ook bij andere activisten is er kritiek.

Eén verhaal

Regisseur Lukas Dhont blijft het herhalen: ‘Girl’ is één verhaal, over één meisje: Lara. Gebaseerd op het leven van Nora Monsecour.

Hij krijgt bijvan bij çavaria en Genderflux. “Alle transgenders die ik ken, zijn erg bezig met het fysieke. Voor velen is het zelfs een halszaak of er een m of een v op de identiteitskaart staat”, zegt Jani Flicka in De Standaard.

Zelfverminking

Critici van ‘Girl’ verwijten de film ook te hard te focussen op zelfverminking. Maar dat is wel een realiteit bij 80% van de transjongeren. “Niet dat het ­altijd gebeurt, maar een aantal kinderen denkt er wel aan”, zegt prof. dr. Joz Motmans van de UGent en Transgender Infopunt in De Standaard.

“Deze film vertelt net waar een aantal jongeren nu eenmaal doorgaan. Dat is enorm belangrijk.”

 

Beeld: Diaphama Productions, Cinenews
Bron: De Standaard

Een gedachte over “Voorstelling van ‘Girl’ in Brussel geschrapt na protest van Collectif de Lutte Trans

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: