Nederland betoogt op dinsdag 20 november in Den Haag tegen holebifoob en transfoob geweld

Activistencollectief #IKBENHETZAT en COC Nederland protesteren dinsdag bij de Tweede Kamer tegen holebifoob en transfoob geweld en het gebrek aan actie van het ministerie van Justitie daartegen.

De organisaties, en slachtoffers van geweld, overhandigen de Kamerleden een oproep tot actie. De Tweede Kamer spreekt komende week over veiligheid met minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA).

De betoging vindt dinsdag plaats om 13.30 uur op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. 20 november is ook Transgenderherdenkingsdag of Transgender Day of Rememberance

“Kankerhomo” geen homofobie?

“We zijn het zat dat mensen steeds weer klappen krijgen omdat ze zijn wie ze zijn, omdat ze houden van wie ze houden”, aldus #IKBENHETZAT en COC over de actie. “We zijn het zat dat minister, politie en openbaar ministerie daar zo weinig tegen doen en dat rechters vinden dat schelden met ‘kankerhomo’ geen homofobie is.”

De rechter in Rotterdam oordeelde op 1 november dat er geen sprake was van homofobie in de mishandelingszaak in Dordrecht, terwijl de daders hun slachtoffers uitscholden voor ‘kankerhomo’ en benaderden via een gay datingapp. Donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie daartegen niet in beroep gaat.

De Tweede Kamer vroeg minister Grapperhaus al in april om een actieplan tegen holebifoob en an transfoob geweld. Daarvan is na een half jaar nog niets vernomen. #IKBENHETZAT en COC overhandigen de Kamer dinsdag een eigen Actieplan waarmee de regering direct aan de slag kan.

Ongeveer zeven op de tien holebi’s en transgenders krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Jaarlijks doen meer dan duizend LGBTI’s aangifte of melding van LGBTI-discriminatie, terwijl er uiteindelijk minder dan tien daders voor worden veroordeeld tot lage straffen en boetes.

Transgender Netwerk Nederland presenteert dinsdag nieuwe cijfers over geweld tegen transgender personen aan minister Grapperhaus.

 

Beeld: #IKBENHEZAT
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Nederland betoogt op dinsdag 20 november in Den Haag tegen holebifoob en transfoob geweld

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: