VIDEO | Gewonden bij mars voor transgenders in Kiev

Zondag is in Kiev een betoging voor de rechten van transgenders moeten stoppen omdat de activisten werden aangevallen door tegenbetogers. Minstens drie raakten gewond, waaronder een journalist uit Canada.

Een vijftigtal transgenderactivisten wilden een mars houden naar aanleiding van Transgenderherdeningsdag (Transgender Day of Rememberance) op 20 november.

Kyiv Pride organiseerde de actie. Volgens verantwoordelijke Sofiia Lapina dwong de politie de deelnemers om van universiteitsgebouw in Kiev naar het nabij gelegen metrostation te gaan.

Tegenbetogers

De betoging was toen twintig minuten bezig, toen de politie veiligheid inriep om de demonstranten hun actie te doen ophouden. Extreemrechtse tegenbetogers wilden de betoging namelijk boycotten. Tijdens de schermutselingen werd er pepperspray gebruikt.

Meer en meer

“Helaas komt dit meer en meer voor de laatste tijd in Oekraïne“, vertelt Rémy Bonny, specialist LGBT-kwesties in postcommunistisch Oost-Europa, aan Be Out. “Enkel de zwaar beveiligde en officiële Kyiv Pride in juni, gaat nog veilig door.”

“Zowel de nationalisten als de LGBT-beweging hebben meer politieke macht in Oekraïne. Daardoor is hun strijd tegen elkaar ook duidelijker. Maar het is aan de pro-Europese regering om nu eindelijk eens duidelijk te tonen aan wie zijn kant ze staan.”

 

Beeld: Wikipedia
Bron: De Roze Golf, Radio Free Europe / Radio Liberty, Kyiv Pride, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: