Transgenders in Nederland tot 7 keer vaker slachtoffer van geweld

Op Transgenderherdeningsdag (Transgender Day of Rememberance) heeft Transgender Netwerk Nederland het rapport ‘Overal op je hoede‘ afgegeven aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Die belooft actie.

Uit het rapport blijkt dat transgender personen 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd worden, 10 keer zo vaak slachtoffers zijn van cyberpesten en 4 keer zo vaak slachtoffer van huiselijk geweld. Van het meeste geweld wordt geen aangifte gedaan of melding gemaakt. Transgenders hebben weinig vertrouwen in de politie.

Woorden zonder daden

Op 24 april nam de Tweede Kamer een motie aan voor een actieplan tegen holebifoob en transfoob geweld. “Er is meer dan een half jaar geleden een actieplan beloofd, maar dat komt er maar niet. Nu zeggen we: kijk hier zijn de cijfers, het is niet meer te ontkennen, maak meer haast!”, zei TNN-voorzitter Brand Berghouwer in gesprek met de minister.

Grapperhaus geeft toe dat het bitter is dat trans*personen die hun nek uitsteken en aangifte doen van geweld daarvan een nare smaak in hun mond houden vanwege een onheuse behandeling, of omdat hun zaak niet in behandeling wordt genomen. Zaken zouden snel moeten worden doorgeleid naar specialisten.

Referteagenten?

De minister zei na te willen denken over gespecialiseerde rechercheurs voor discriminatiezaken, net zoals die bestaan bij zedenzaken. De minister stuurt het rapport ‘Overal op je hoede’ naar de Tweede Kamer en zegt werk te maken van het actieplan.

“Het was een goed gesprek. We kijken met belangstelling uit naar de acties van de minister”, zegt Brand Berghouwer. “Hopelijk wordt er nu meer vaart achter gezet”.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: