Hongkong verwerpt samenlevingscontract voor holebikoppels

De Wetgevende Raad van Hongkong heeft de invoering van een samenlevingscontract voor holebikoppels nipt verworpen. 27 raadsleden stemden tegen, 24 voor.

Pro-Beijing-politici stemden tegen. Hongkong heeft immers een speciaal statuut in China.

Maar al heeft het samenlevingscontract het niet gehaald, toch moet de overheid buitenlandse samenlevingscontracten respecteren bij visumaanvragen.

Hongkong?

In 1841-1842 gaf het Keizerrijk China het Eiland Hongkong aan het Verenigd Koninkrijk. In 1860 kwam daar het eiland Kowloon bij. In 1897 huurde het VK de Nieuwe Gebieden op het Chinese vasteland voor honderd jaar van China.

In 1997 gaf het VK Hongkong terug aan China. Niet alleen de gehuurde gebieden maar ook de eilanden werden Chinees. De Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China werd zo gecreëerd. De Basiswet, de ‘grondwet’, garandeert Hongkongers kapitalisme en persoonlijke vrijheden gedurende vijftig jaar. Tot 2047 garandeert Beijing ‘één land, twee systemen’.

Maar de Volksrepubliek China laat haar invloed wel gelden. In de Wetgevende Raad zitten politici de zich pro-Beijing oriënteren en politici die de Hongkongse eigenheid willen behouden. Die strekkingen botsen. Zoals bij voorzieningen voor holebikoppels.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: PinkNews.co.uk, Wikipedia

Een gedachte over “Hongkong verwerpt samenlevingscontract voor holebikoppels

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: