Jeroen Van Lievenoogen van Leather & Fetish Pride Belgium: “Fetish-wereld verjongt en verruimt”

2019 is de tiende editie van Leather & Fetish Pride Belgium. Be Out vraagt aan executive producer Jeroen Van Lievenoogen wat er veranderd is en wat er verandert.

“De grootste evolutie is dat in het uitgaan het publiek niet meer trouw naar reguliere bars en clubs gaat, maar aan event hopping doen”, stelt Van Lievenoogen vast. “Er is in Europa bij wijze van spreken wel elk weekend ergens een fetisjevenement.”

“Maar dat verandert weer wel. Mensen raken het reizen misschien beu, of worden milieubewuster”, denkt Van Lievenoogen. Het bewustzijn over vervuilend vliegverkeer enerzijds, maar moeilijk te boeken treinverkeer anderzijds kan de trend van veel reizen misschien omkeren.

Verjonging

Een andere vaststelling is de verjonging. “Fetish is meer geaccepteerd en mainstream dan vroeger. Dat komt dankzij themafeestjes van Red & Blue en La Démence. De jongeren kwamen zo in contact met fetish gear. Maar in plaats van zich aan de regels en gewoontes van toen te houden: doen ze hun eigen ding en combineren ze.

Meer dan leer

De fetisj- en kinksuitgaanswereld heeft zich ook verbreed. Er is meer dan leather. “In de jaren 1950 en 1960 combineerden sommige homo’s de meest macho elementen van mannelijkheid om hun mannelijkheid te onderstrepen”, vertelt Van Lievenoogen. “Politie- en legeruniformen, bikers, leer.”

Tom of Finland maakte van de leather een iconische look. “Maar die zie je intussen minder.”

Wat bijvoorbeeld erg aanwezig is u, zijn harnassen. In leer en in de kuststof neopreen. Dat is een elastisch synthetisch rubber. “Het danst veel gemakkelijker dan een leren pak en het vergt geen al te grote investering.”

Daarmee wilden ze zich afzetten tegen het toen heersende beeld van de vrouwelijke homo’s. “Maar dat is niet meer nodig. We moeten niet meer bewijzen dat niet alle homo’s cliché zijn. En dat laat deze verruiming toe.”

Buitenland

Deze trend loopt al langer en illustreert het event hopping. In 2018 kwam 21% van de Leather & Fetish Pride-bezoekers uit Nederland. 19% kwam uit België. Duitsland kwam op 3, het Verenigd Koninkrijk op vier en Frankrijk op vijf.

Van Lievenoogen bekijkt tijdens het interview even de statistieken: Zo’n 250 tickets zijn al verkocht aan mensen in de Verenigde Staten.

Wie uit het buitenland komt, improviseert minder”, stelt Van Lievenoogen vast. Internationale bezoekers zullen hun hotel en eventueel vlucht boeken. Maar dan willen ze eerst zeker een toegangskaartje kopen.

Verruiming?

Wil Van Lievenoogen de pride en Darklands groter maken? Niet per se. “Ik heb niet de ambitie meer dagen in te plannen. Darklands duurt nu drie dagen. Het moet beheersbaar blijven.”

Inclusie

Vrouwen vinden moeilijk hun weg naar Darklands. Van Lievenoogen wil meer doen voor vrouwen, maar vond hiervoor nog niet de juiste partners. “Ik organiseer eigenlijk zelf geen feestjes meer, ik faciliteer anderen. Bovendien heb ik geen voeling met de leefwereld van vrouwen, dus is het moeilijk om een evenement voor hen organiseren.”

Hij had al wel contact met enkele vrouwen, maar er is niets concreets uit gekomen.

Moet alles dan gemengd zijn? “Daar geloof ik niet, nee. Er zullen altijd mannen zijn die enkel seks willen met mannen. Als je die party’s openstelt voor vrouwen, gaan veel mannen afhaken en dan gaan we aan ons doel voorbij.”

“Maar Darklands is als beurs of salon wel de plek om onze vriendinnen mee naar toe te nemen.

Overigens engageert Leather & Fetish Pride Belgium zich via het project ‘Everyone Wellcome‘ om open te staan voor mensen met een beperking, mensen met voedselallergieën en voor transmannen.

Puppy

Puppy play is de voorbije jaren erg zichtbaar geworden. Hoe komt dat? “Puppy’s bestaan al langer, maar het is wel fel toegenomen. Met Camp K9 en de Mister Puppy-verkiezing hebben we dat ook wel gestimuleerd.”

“Voor jongeren is puppy play erg toegankelijk want het is een zachte vorm van het submissive-spel. Het is minder zwaar dan het meester-slaaf-rollenspel. Jonge puppy’s hebben graag oudere baasjes en de oudere baasjes vinden dat ook wel leuk.”

Toekomst?

Wat brengt dan de toekomst? “Ik krijg die vraag vaak”, antwoordt Van Lievenoogen. “Ik kan dat niet voorspellen. Superhelden zijn in, maar ook furries. Dat zie ik wel groeien.”

Furries zij mensen die zich een furry persona aanmeten: de ziel en persoonlijkheid van een (fictief) dier. Vaak zijn ze geïnspireerd uit Japanse manga en anime. “Ik denk dat puppy’s wel eens die richting kunnen uitgaan, met nog meer gedetailleerde outfits.”

Ook komt alles terug. “Hoe en wanneer valt moeilijk te zeggen, maar leather komt terug. Want alles komt terug.”

Over leer gesproken: Van Lievenoogen heeft een idee voor wie wilt ondernemen: een zaak die leather outfits onderhoudt, een beetje zoals een strijkatelier. “Daar kruipt veel tijd in en ik vind dat niet leuk. Zo’n dienst zou aan mij zeker een klant hebben”, lacht Van Lievenoogen.

Maar eerst 2019

Alles op zijn tijd. De tiende editie heeft een uitgebreid programma. Je vindt meer informatie over Leather & Fetish Pride 2019 hier en op www.leatherpride.be.

Zoals steeds hebben Van Lievenoogen en zijn ploeg oog voor toegankelijkheid en veiligheid. Zo keurt Vinçotte alle installaties. “Dat is niet verplicht, maar geeft ons een gerust hart en de garantie dat alles goed zit.”

Uiteraard zal het Rode Kruis ook aanwezig zijn.

Leather & Fetish Pride Belgium
20 tot 25 februari
Waagnatie en horeca in Antwerpen.

 

Beeld: Jeroen Van Lievenoogen

%d bloggers liken dit: