Homo’s en lesbiennes doen het beter in Nederland, bi’s en trans* minder

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceerde het rapport ‘LHBT-monitor 2018. De leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in Nederland‘. In dat rapport behandelt SCP thema’s als veiligheid, discriminatie, welzijn en welbevinden.

Wat blijkt? De situatie van holebi’s en transgenders is verbeterd, maar is nog steeds slechter als die van hetero’s.

(On)veiligheidsgevoel

Holebi’s ervaren minder sociale cohesie in de buurt, voelen ze zich vaker onveilig in het algemeen en op diverse locaties, zoals op straat of in het centrum, en krijgen ze vaker te maken met respectloos gedrag. Van bekenden of personeel van bedrijven bijvoorbeeld.

Ze ervaren ook meer cyberpesten dan hetero’s. Daarnaast verwachten lesbiennes en homo’s meer geweld en krijgen biseksuele mensen relatief vaker te maken met gehackt worden dan heteroseksuelen.

Meer respect

De afgelopen vijf jaar, van 2012 tot 2017 melden holebi’s minder respectloos gedrag. Homo’s en lesbiennes ervaren anno 2017 niet meer geweld dan hetero’s. Dat ondanks gemediatiseerde meldingen van holebifoob geweld.

Biseksuelen ervaren wel meer geweldsdelicten dan hetero’s.

Gezondheid

Homo’s en lesbiennes leven zo goed als even (on)gezond as hetero’s. De parameters overgewicht, alcoholgebruik, sportbeoefening en ziekenhuisbezoek lopen gelijk met hetero’s.

Maar homo’s en lesbiennes bewegen minder en gebruiken meer drugs dan hetero’s. Ze doen het qua psychisch welzijn slechter en hebben meer kans op een depressie.

Biseksuelen doen het over het algemeen minder goed.

Werk

Holebi’s rapporteren meer ongewenst gedrag (pesten) en conflicten op het werk dan hetero’s. Ze hebben vaker een burn-out en zijn minder tevreden op het werk, behalve in bedrijven met meer dan 1.000 werknemers.

Bi’s scoren ook hier slechter.

Transgenders

De sociaal-economische positie van transgenders is beduidend slechter dan cisgenders. Dat is vooral meetbaar bij mensen die hun geslachtsregistratie lieten veranderen.

Ze vallen bijvoorbeeld vaker in de lage inkomenscategorie, hebben minder vermogen en meer schulden, en zijn minder vaak huiseigenaar.

Ze hebben het moeilijker werk te vinden en hebben vaker een uitkering.

Transgender jongeren worden in vergelijking met hun cisgender leeftijdsgenoten veel vaker gepest, hebben meer ervaring met emotionele verwaarlozing of mishandeling thuis, een lagere eigenwaarde en meer psychische problemen.

COC Nederland

“Dat holebi’s en transgenders problemen ondervinden is niet verwonderlijk, want we worden in Nederland nog lang niet altijd geaccepteerd”, reageert COC Nederland-voorzitter Tanja Ineke bij Gay.nl. Ze wijst er op dat veel Nederlanders het bijvoorbeeld aanstootgevend vinden als lesbiennes en homo’s elkaar kussen of hand in hand lopen.

COC wil meer aandacht voor holebi’s en transgenders op school.

Dat LGBT’s minder geweld ervaren, ziet COC niet. “Wij spreken dagelijks mensen die te maken krijgen met ernstige vormen van geweld wegens hun identiteit”, aldus Ineke.

“De politie registreert drie meldingen van holebifoob en transfoob geweld en discriminatie per dag, transgender personen krijgen zeven keer vaker met geweld te maken en ‘homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord.”

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay.nl

%d bloggers liken dit: